Tuesday, November 30, 2010

What makes me so careless??

Aku x tau la untuk Projek Sabah ni ade je bnde aku wat salah...bnde kecik2 je tu...lagi la aku bengang...pagi td aku dpt kol lg dr bos yg semak report tu, aku x tukar word Negeri Sembilan kpd Sabah...huhuhu...nape aku leh x prasan bnde tu...yg wat aku bengang sbb separuh aku tukar,separuh x tukar...leh plak wat keje separuh2 ni...

Selama ni bile kami jd urusetia,aku x kesah wat smua bnde...byk perkara yg berbangkit,xde soft copy la, gmbr save kt laptop lain la mcm2 lagi la...tp aku cool je (wpun bengang jgk kejap) sbb aku tau aku leh handle all those things...bile seksyen lain yg jd urusetia ni,aku cam trase lain ckit, trase cam aku dh menyusahkan kwn aku tu...nk kne betulkan kesalahan yg aku dh wat...ye la nk main pass2 kl-putrajaya ni takut lambat lak...so dia je yg betulkan...sori sgt2 to her...

Harap bnde ni akan jd pengajaran utk aku supaya lebih berhati2 lps ni...

Have Fun!!

Semlm dpt msg dr abgku bgtau dia nk bwk ank2 dia mkn nasi arab kt cyberjaya..so aku dgn pantasnya amik halfday leave sbb nk bwk dorg gi jenjalan...ujan plak time tu tp kami berjaya abiskan nasik tu..huhuhu nampak sgt masing2 lapar...lps tu balik umah jap, rehat2...

Ptg tu kami kuar gi memboling lak...enjoy sgt2!!!tp cam biase la, yg wat aku geram..dh nk abis game baru la aku memboling dgn jayanya...huhuhu cam nk tambah game lg sbb x puas ati,...tp x dpt sbb list menunggu dh rmai...so kuar dgn frustnye!!!

Kuar dr boling, bantai pusat permainan kt depan tu plak...aku hampir berjaya dptkn satu bear (hampir je ye tp x dpt pn...)huhuhu ni lagi satu wat aku x puas ati...

Then kami mkn2 jap kt food court tu...pastu decide nk gi downtown Cheras sbb ank buahku x penah sampai situ...dorg pn ade nk beli baju...kul 1.30 pagi baru smpi umah...huhuhu penatnye!!esk nk keje lak...eerrrr nk cuti leh x....

Thursday, November 25, 2010

Penyakit Malas Melanda

Sehari dua ni penyakit malas melanda diriku...huhuhu...ade je keje tp malas nk wat...kenapakah ianya melanda diriku??(ckit pnye skema soalan)...heheheh...mgkin sbb dh penat bertungkus lumus utk 2 outstesen tu kot...mule2 ke Terengganu, semggu kemudian ke Sabah lak...pastu sambung cuti raye aji lak....so masuk je keje mggu ni mmg malas yg maha hebat skali melanda...

Tuesday, November 23, 2010

Detoksifikasi

Semlm beli Majalah Rapi (ku mmg pembeli setia majalah tersebut) sbb ku suka bace info2 kesihatan kt dlm tu..then ade la artikel psl diet...dan ku rase cam berminat nk lakukannye...

Hari pertama--> makan apa sahaja buah-buahan kecuali pisang...buatlah jus atau makan buahan segar camtu je..

Hari kedua-->barulah makan sayur-sayuran, sup dan kentang putar...

Hari ketiga-->campurkan buah-buahan dan sayuran...sup jgn tinggal...

Seterusnye baru tambah ckit2 ayam or ikan...tp sup tetap kne amik...

Aku cam nk try gak..tp kne start ujung mggu kot..sbb kalo time keje takut penat/pitam lak sbb 1st day tu just mkn buah je...huhuhu...katenye masuk ari ketiga,tubuh kite akan rase segar dan bertenaga...

Jom kite try ramai2!!!kite tgk keberkesanannya...

Thursday, November 18, 2010

Hari Raya Aidiladha 2010

Ari selasa lps tggu my sis abis skolah, kami gerak balik ke kg halaman terchenta utk beraya...perjalanan disulami dgn suara gemersik ank kwn kakakku yg tumpang balik sama...seingat aku,start dr naik kete di kuantan sampai la ke kelantan,mulut dia x berenti bercakap...pastu cara cakap cam org tua lak tu...huhuhu

Sampai je Besut,ujan start turun..tp masih gerimis..masuk je Pasir Putih,ujan selebat2 alam turun...smpai aku terpkse bwk slow2 sbb mmg x nampak jalan..huhu mencabar betul...alhamdulillah kami selamat smpai...

Raya kali ni kami amik 3 bahagian je and join ngan kawan abg iparku...so kali ni kami x berkesempatan nk "beramah mesra" ngan lembu dulu seblm dia disembelih..kami smpi mase org tgh melapah lembu tu...tp disini aku share kn gambar korban jiranku...






Corat-coret Sabah

Pada 7hb Nov aritu aku gi Sabah..dan aku ditempatkan di daerah Lahad Datu utk keje2 pemantauan tersebut...so flight kami pukul 2.20 ptg sepatutnye,tp delayed smpai kul 3..sampai di Tawau pukul 5.45...drebar PPD Lahad Datu dh tggu kami utk bwk ke Lahad Datu..perjalanan dia agk mencabar bagi ku, sbb jln dh gelap even br pukul 6..dgn jalan kampung dan tiada lampu jalan..dan drebar yg boleh tahan pecutnye...

eerrmmm x byk yg leh aku citer time kt Lahad Datu sbb ari2 yg dilalui hanyalah sekolah2 dan hotel sahaja...tp satu pengalaman baru bagiku bile kne naik bot ke sekolah...lagi satu sekolah plak dalam ladang kelapa sawit..mmg sukar nk jangkakan ade skolah dlm ladang camtu..jalan dia x pyh ckp la..bisa gegar otakku...huhuhu

sementara menunggu bot nk ke skolah

ni rupe pejabat skolah...mmg atas air..


ni plak rupe jalan ke skolah dalam ladang kelapa sawit tu..


Ari jumaat kami gerak ke Tawau plak sbb flight ke KL dari Tawau..so Sabtu adalah hari utk SHOPPING....byk la jgk ringgit yg terbang...huhuhuhu...itu je la serba sedikit perihal outstesen sabah...

Saturday, November 6, 2010

Handphone Baru - Nokia E5

Dah bace kn pasal henponku rosak...setelah dicampur tolak darab bahagi, semlm aku gi la beli henpon baru...mule2 igt nk gi The Mines je, pastu alang2 nk jmpe kwn aku, aku pn ajak la dia gi Low Yat...pusing kanan pusing kiri berhenti la kami kt satu kedai tu...tnye2 harga pastu dia rekomenkan aku Nokia E5...model baru katenye...yg aku suke kt budak penjual tu sbb dia wat comparison antara 1 henpon ngan henpon lain...ape lebih dan ape kurang...cam semlm, aku tnye antara E71, E72 dan E5 sdiri...pastu dia most recommend E5 kt aku, pdhal harga E72 lagi mahal...maknenye dia x pentingkan keuntungan sgt la...kite sebagai pembeli yg x berape reti ni pn, msti la nak kan suggestion yg mana yg terbaik kn...lg satu hal yg jadi, dia mintak aku byr deposit rm50...pastu dh siap beli2, dia lupe nk kire deposit yg aku dh bayar tu...aku pn lupe langsung...aku dh smpai stesen monorel Imbi tu, budak tu kol bgtau aku..then aku mintak tolong dia antarkan kt stesen tu...nasib baik la dia igt and nk pulangkan...padahal kalo dia wat senyap je and amik je duit tu pn ade je peluang dia...mmg respect la that chinese guy...

Thursday, November 4, 2010

Handphone ku wat hal...

Addooiii di saat2 nk outstation jauh ni (sabah ekceli)..henpon ku wat hal la plak...function touch screennye dh xnk function...kekdg bile tekan ok..kekdg x ok...kekdg bile orang call, aku x dpt nk jwb call x dpt tekan butang yg sepatutnye...huhuhu haru betul la...so terpakse la aku korbanku duitku utk beli henpon baru...errmmm esk nk gi survey2 kt low yat...

Monday, November 1, 2010

Perjalanan Outstation ku...

Aritu 23 - 30hb Okt kami kena gi outstesen ke Terengganu...dan aku kne daerah hulu terengganu...huhu dh on the way nk balik kg tu...perjalananku bermula ari sabtu tu...kul 9 lbh kami gerak dr putrajaya...smpi ke Marang (kami kne menginap di Marang dulu sbb resthouse kt kuala berang tu penuh, ari ahad br leh check in) dlm kul 4.30 ptg...

pagi ahad tu trus gerak ke ppd hulu terengganu...jmpe pengarah ppd, terangkan tujuan kedatangan kami...borak borak dan borak lagi...then kami trus ke skolah2 yg telah dipilih...begitulah setreusnya sampai ke ari rabu...skolah skolah dan skolah...

Rabu ptg kami sampai ke BTPN Terengganu kt Marang...esoknye kamis satu ari kami wat report...pastu ptg tu aku kuar ngan sepupu ku ke Kuala Terengganu...pastu dia bwk aku mkn kt satu restoren ni (lupa lak nama dia)...tp yg uniknye, restoren tu terletak di bwh jambatan...means kalo kite lalu kt atas jambatan tu, kite x tau pn kewujudan restoren tu...tp makanan dia leh tahan gak la...ade seafood...sotong goreng tepung, ikan2 dan macam2 lagi...

Ari Jumaat tu plak kami ke Pulau Kapas...excited la jgk sbb x penah ke pulau2 ni (kecuali Langkawi)...perjalanan lebih kurang setgh jam, naik speed bot...bg aku yg agak fobia ngan air ni, agak takut gak la mase bot tu kt tgh2 laut, ngan ombaknye...terhempas2 ms redah ombak...huhuhu...dh nampak daratan tu baru la lega sikit...dh sampai, bermula la aktiviti kami...mule2 tu main volleyball pantai...seronok sbb dh lame x main volleyball...pastu kami di ajar utk snorkeling (betul ke ejaannye...) ni pn aku takut sebnrnye sbb aku xpandai berenang..tp aku beranikan diri sbb nk merasai pengalaman tu...bila lagi aku nk blaja snorkeling kn...tp kami hanya sampai ke stage ke 2 sahaja (sepatutnye dia bwk kami ke taman laut) tp ms kt pantai tu ade member2 yg kena landak laut...so dia batalkan nk bwk kami ke taman laut tu...so kami main2 air kt pantai je....

kul 2.30 ptg kami dh gerak nk balik sbb kate pekerja yg bwk kami tu, cuace x brape elok...mmg agak mencabar gak la perjalanan balik sbb ombak besar...macam naik roller coaster rasenye...atas kewibawaan pemandu bot tu, kami selamat smpai ke jeti...alhamdulillah...

esoknye ari sabtu kami dh gerak nk balik...aku tumpang kwn aku smpai temerloh je sbb aku balik ngan kakak aku...sepanjang jalan tu kami konvoi ngan penyokong2 kelantan yg nk ke stadium bukit jalil tgk perlawanan akhir bola...meriah lak tgk atas jalanraya tu...ngan bendera kelantan berkibar2...sampai kete aku pn kne hon sbb plat kelantan...lawak la...msti dorg igt kitorg ni pn nk gi tgk bola...

gitu la srbe sedikit perjalanannya...mggu dpn aku ke sabah lak...saspen gak ni nk gi sabah...xtau camne keadaannye kt sane...nnt la aku story pasal sabah lak....