Monday, May 11, 2009

'Drama' paling Ngeri Buat aku....

Ular adlh antara binatang yg aku plg takut...even aku tgk gmbo kt paper pn xleh,,,leh meremang bulu roma aku dibuatnye...penah ms zaman2 blaja dulu...aku dok belek magazine...tetibe tgh syok2 belek tue, tibe kt page iklan filem anaconda...pnye la bsr gmbo menatang tue..pnh satu page...zzaaaaassssss!!!laju je page tu aku selak..cam nk terkoyak mag tue...smpi rumet aku pn terkejut..."nape"...dia tnye...aku pn tnjk la gambo tue...dia jwb "patut la...."...huhuhu

bkn tue aku nk citer sebnrnnye...aku nk citer sal ular masuk dlm umah aku 2 ari lps...bkn calang2 ular, ular tedung tau...ckit pnye bsr...sedepa lbh kot pnjng dia...bsr dlm sebesar lengan org dewasa...ms tu ank sdare aku br kuar dr bilik air..pastu dia nmpk cam ular...dia pn lari bgtau kt aku..ms tue tgh syok tgk tv...aku intai2 xnmpk pn menatang tue...dia ckp btl ade kt situ...aku intai pn dr jauh la coz aku mmg xbranie...then br aku nmpk, ular tue dh siap kembangkn pale dia...kami kt ats umah tue dh x tntu arah..sbb ms tue xnmpk ular ape..mak aku sibuk dok tnye ular ape, kalo ular tikus xpe lagi...kami ckp la bkn cm ular tikus, sbb dia dh kembangkn pale dia...then tepon abg ipar aku suh blk cpt...nk dijadikan citer, ms abg ipar aku dok cari2 ular tue, kami nk bukak la lampu satu lg, tetibe ngan lampu2 dapur skali padam...dh menggagau nk cari ular tue...harapkan lampu suluh je la...abg ipar aku pn jmpa la ular tu kt dlm stor bwh toilet..."besar nie..." dh aku dh seriau dh dgr dia ckp camtu...risau gak dh la dia sorg...pastu dia suh pggl jiran dkt umah...mai la 2 org...ygsorg tue mmg jnis berani ckit...siap bwk alat dia lg...tp org seberani dia pn xbrani nk msk dkt sbb ular tue bsr sgt, dia dok acah2 dr jauh je...kami kt ruang tamu siap dgr ular tue dok bunyi "ppppssssssstttttt...." cam sembur2 gitue...seblm tu mak aku dh ajar bace ayat yg Nabi Nuh ajar utk xbg binatang berbise patuk/gigit kite...smpi kami yg dpn ni pn ikut bace...mak aku psn jgn pukul ular dlm umah, at least kt luar umah xpe la..tp sbb ms tue ular tue kuar dr stor tue, terpakse la dorg pukul jgk, tp x pukul smpi mati la...nyawe2 ikan je...pastu dorg sumbat dlm plastik...gi pukul kt tmpt lain...aku smpi ke arini nie tiap kali nk trn dapor msti teringat2...slalu tgk kt tmpt ular tue ade...

nie ade pesanan dr org2 tua...
1) jgn pukul ular (ape2 ular skali pun) dlm umah..sbb nnt ank cucu cicit dia akn dtg cari...wallahu a'lam...
2) ular ni lemah ngan buluh, so sebaiknye simpan buluh kt umah sbg alat in case...xpn pn korang pnh dgr x kayu tas...xde buluh kayu tue pn ok gak..
3) ular jg xleh bau buah limau purut...so sebaiknye letak la liamu purut tue kt tempat2 yg tersorok cam bwh katil, bwh almari dn sebagainye...org kate mencegah lbh baik dr merawat...xslh kalo kita ikut...

2 comments:

cik puteri said...

seremmm i dengar citer u..huhuhuhu

PUTERIPISCES said...

i yg alami ni lg seram tau...huhuhu cam nk gugur jantung den...