Thursday, December 29, 2011

Bahana tak pakai spek~~

Sapa suruh degil xnk pkai spek...skang ni kalo mengadap laptop malam2 msti mate pedih dan berair2...tu pn malas lg nk capai spek dlm beg..huh apo la...malas tahap gaban!!!aku x brape suke la pkai spek ni...ntah nape..x selesa kot...tp ni lah akibatnye..mate dh berair2 dh...huh kne start pkai jgk la ni...:(

Wednesday, December 28, 2011

Countdown to 2012

Ade lebih kurang 4 hari lagi kite nk melangkah ke tahun 2012...kalo lah aku ade kuase nk freezekn mase, kompem aku kn freezekan mase sblm dia masuk ke tahun baru...nk kekal jer ngan umor bermule dgn nombor 2...huhu..masuk thn baru bermakne melangkah ke alam baru iaitu alam 3 series...huhuhu...

Tahniah Puan Siti Aminah aka Mimi!!

Tahniah diucapkan kepada ex-housemateku kak Mimi sbb dpt khabar dia pregnant...wah manyak hepi lor sbb br sbln kawin..kire bunting pelamin la ni ek...bagus2!!jage kandungan baik2 tau...

To baby, nnt doa2kan aunty yer..semoga aunty cepat dpt jodoh dan dimurahkan rezeki...hehehe...doa baby kn mujarab...bile aku ckp mak baby pn kne doakan skali..boleh dia jwb "tgk la kalo igt..." ceh..amik pen kertas skang...tampal kt almari biar nmpk sikit tiap kali kak nk doa tu...hehehe...

Monday, December 26, 2011

Pengembaraan Ke Zoo Negara

Salam..entry ni short jer disebabkan dh ade entry psl pengembaraan kitorg ni di blog my sis and my niece..so lets cekidaut blog dorg k...saksikan gambar2 menarik seharian kitorg kt sane k...

Blog my sis---> CIK KALAMHATI
Blog my niece--->PENAORANGE

Tuesday, December 13, 2011

Bile ank buah terlebih cerdik...

Dua tiga mlm lps, ank buah ku yg umo 7 thn menegur ku via fb chat..perbualannye spt dibawah ;P

Ilham : Salam
Me : Salam
Ilham : Org bg salam, dia jawab salam jgk...jwb la wassalam..ape la Cuma (name pggilanku) ni...

errkk aku dh gelak guling2...heheheh..adooii la budak ni..selambe je bidas aku...je lah kite kn biase camtu bile ngan kengkawan...bile org bg 'salam', kite pn jwb 'salam'..tak terpikir aku bdk 7 thn leh hentam aku camtu...hehehe...biasela, biase chat ngan budak2 x cukup umur ni, ayat kne skema,.x boleh gne short form..karang x paham..so kne la taip penuh2...

Bile aku tnye, dh mkn ker...dia jawab "mkn kepok jer, nasik x mkn..." so aku tnye nape x mkn nasik..dia jawab "ntah, rase nk mkn bnde lain.." huhuhu...jwb cam org besar...itu la budak2 skang ni...budak2 zaman internet...

Monday, December 12, 2011

Bila aku nk bercuti...

Minggu depan aku nk cuti semggu...seminggu k!!yeeehhaaaa....eksaited terlebih, bos x luluskan pn lg cuti tu..heheheh...ank2 buah aku nk dtg putrajaya...errmmm mane nk bwk dorg pegi jln ek..ape tmpt2 menarik sekitar putrajaya ni ek...ke nk gi melaka??

Sistem Baru Perkhidmatan Awam (SBPA)

Sejak dh kuar pekeliling pasal SBPA ni, rmai dh start kecoh2..nk pilih ke tak??heheh aku pn xtau..tp bile aku tnye pendapat kawan2 aku yg dh pegi taklimat SBPA ni, rmai yg suruh pilih...tp dlm pekeliling tu xde lagi kn pasal gaji..boleh plak pekeliling kuar x lengkap...huhuu saje je tau dorg ni...pilih ke tak pilih???pilih je la kot...

Monday, December 5, 2011

Bila jumpa kawan lama...

Ari Sabtu tu aku pegi Jomheboh Bukit Jalil...dh pusing2, aku lepak je kt booth Hotlink...layan persembahan Akim, Tomok ngan Sofazr...mmg enjoy la sbb memasing kepala leh tahan ting tong gak...yg x boleh tahannye bile dorg bertiga ni meniru artis2 pompuan...nyanyi lagu Alyah, Najwa latif, 3 Suara...siap wat sore halus lagi...hahahah...

Then Ahad tu aku kuar ke AEON Bukit Tinggi, jmpe kawan lame...addoii mmg best la sbb kawan ku (Ija) ni mmg klaka sikit orgnye..bknnye dia ni suke wat lawak cam pelawak tu, tp cara dia tu yg wat org slalu nk gelak kt dia...cara dia bercakap, gaya dia...heheheh...thanks la ja sbb mengawetmudakan aku semlm..mmg gelak je manjang...smpai aku rase cam kembang pipi aku sbb asyik gelak jer...nnt kite lepak lagi k ja...x puas lg sembang ngan hang...byk lagi citer x story mory lagi ni....

Akim-Inilah Cinta (Jomheboh Bukit Jalil)

video

Akim,Tomok & Sofazr - Sejati (Jomheboh Bukit Jalil)

video

Akim- Disaat Aku Mencintaimu (Jomheboh Bukit Jalil)

video

Friday, December 2, 2011

Bila air mataku mengalir...

Tetibe mlm ni aku tersayu lebih lak bile teringat kate2 (or maybe leh dikatakan gelaran la) dr seorg pegawai kt opisku...aku tau dia bergurau (maybe) tp bagi aku x sesuai kot nk diucapkan...dia panggil aku perempuan simpanan bos...PEREMPUAN SIMPANAN ok!!!!

Citernye bile bos mintak aku tlg check in kn tiket flight dia via online..then aku ckp aku x reti sbb x biase buat..bos pn mintak la kerani yg handle psl tiket ni tolong...tghari tu, bos tnye la kerani tu pasal tiket tu..then pegawai ni dengar..soalannye ala2 begini la "brape rmai perempuan simpanan dia tu..yg ni lagi (merujuk pd aku), yg tu lagi..." serendah itukah taraf aku bile aku jadi PA bos...aku tau rmai staff x suke bos aku tu..tp aku nk wat camne...dia bos aku, dan slagi dia x melanggar kuase dia sbg bos, x suruh aku wat keje selain dr keje aku, aku xde mslh pn ngan bos tu..pegawai tu dh berjaya membuatkan aku rase x selesa nk bekerja lps ni...aku tau mereka2 ni akn slalu memerhatikan perihal bos aku tu, jd bahan kutukan dorg, dan kompem ngan aku skali terheret same nnt jd bahan dorg..

Ya Allah, tolonglah..aku nk bekerja dgn tenang, dengan selesa..jgn la wat aku x selesa dgn cara ni...dan jgn smpai tertanam dlm hati aku rase x senang kt kwn2 aku ni...sbb aku msh nk berkawan ngan dorg...tolonglah, aku dh xnk menangis lagi lps ni ngan bnde2 mengarut ni...

Selamanya Harimau Malaya - Ultras Malaya Feat. Joe Flizzow , Carleed & A...



*kita layan lagu bola plak ye...hehehe

Bruno Mars - Count On Me [OFFICIAL MUSIC VIDEO]



[Verse 1]
If you ever find yourself stuck in the middle of the sea
I’ll sail the world to find you
If you ever find yourself lost in the dark and you can’t see
I’ll be the light to guide you
Find out what we’re made of
When we are called to help our friends in need

[Chorus]
You can count on me like 1, 2, 3
I’ll be there
And I know when I need it
I can count on you like 4, 3, 2
And you’ll be there
’cause that’s what friends are supposed to do oh yeahooooooh, oooohhh yeah yeah

[Verse 2]
If you’re tossin’ and you’re turninand you just can’t fall asleep
I’ll sing a song beside you
And if you ever forget how much you really mean to me
Every day I will remind you
Find out what we’re made of
When we are called to help our friends in need

[Chorus]
You can count on me like 1, 2, 3
I’ll be there
And I know when I need it
I can count on you like 4, 3, 2
And you’ll be there
’cause that’s what friends are supposed to do oh yeahooooooh, oooohhh yeah yeah

You’ll always have my shoulder when you cry
I’ll never let go
Never say goodbye

[Chorus]
You know you can count on me like 1, 2, 3
I’ll be there
And I know when I need it
I can count on you like 4, 3, 2
And you’ll be there
’cause that’s what friends are supposed to do oh yeahooooooh, oooohhh

You can count on me ’cause I can count on you

Wednesday, November 30, 2011

Now I Know...

Sekarang aku dah sedar

Perasaan aku

Perasaan dia

hanyalah

adik-beradik (angkat) :-)

Friday, November 25, 2011

Tempat Menarik Di Terengganu

Cuti sekolah dh start kn..dan diriku sgt jeles kpd cikgu cikgi dan mereka yg dpt bercuti panjang...huhuhu..cuti2 skolah ni, mmg bestkan kalo dpt pegi bercuti...salah satu tempat yg aku eksaited nk pegi ialah Terengganu sbb Terengganu kan mmg banyak2 tempat2 yg menarik...pantai kt sane pn cantik2...pulau2 pn banyak kt sane kn...ade Pulau Kapas, Pulau Perhentian dan byk lagi yg semestinye best2 la kn...tp kalo nk pusing satu Terengganu dlm mase sehari tu mmg mustahil la kn...

Kalau dari segi makanan, mmg byk la keistimewaan Terengganu ni..ade Nasi Dagang Terengganu, ade Bubur Lambuk dan semestinye yg paling femes ialah keropok lekor kn...ade lagi yg wajib dimakan kalo pegi terengganu ialah Satar dan Otak-otak...ianya diperbuat daripada ikan dan kelapa serta dibakar..nk tau camana rasenye....kne la gi Terengganu...heheheh...

Aku slalu terpikir nk buat family trip ke Terengganu...pegi salah satu pulau yg ade di sane..insyaAllah kalo diberi kesempatan, mase itu akn tiba...

Untuk info lanjut pasal Terengganu, sila klik ----> Tourism Terengganu

Aku pn dh teruja tgk gambar2 kt web tu...;p

Wednesday, November 23, 2011

Bila kawanku meroyan...

Dua tiga hari lepas aku chatting ngan kawan lamaku zaman blaja dulu...opss chatting + video call sebnrnye...tetibe kawanku meroyan bile masuk bab kawin..hehehe..dia frust sbb member2 yg lain rmai yg dh beranak pinak...ku suruh dia bersabar je sbb prinsip aku, aku percaya dgn Qadak dan qadar Tuhan, Tuhan dh tetapkan jalan hidup kite, sampai masenye nnt, InsyaAllah ade la nnt...then kawan aku siap cadangkn aku suruh register laman sosial Tagged tu, sbb dia kate nnt rmai yg nk berkenalan ngan kite..dia bagi contoh dia la..x penah single lebih dr 2 bulan...tp dia ckp kne hati2 sbb rmai laki2 org kt situ...cam dia pn pnh kena, dh kapel baru tau laki tu dh kawin...huhuhu...bile aku ckp aku malas nk layan keje2 camtu, dia marah aku lak ckp tu slh satu usaha..huhu sori lah ija, usaha mmg usaha tp aku mls nk serabutkan kepale layan bnde2 camtu...sbb hang sdiri pn dh kne kn, kawan ngan laki org...take it easy la ja, insyaAllah smpai jodoh kite nnt...amin...

Saturday, November 19, 2011

Master dan Lecturer

Semlm borak2 ngan member, tetibe kuar bab sambung blaja amik Master and jadi lecturer...ntah la tetibe cam ade minat lak nk sambung blaja amik Master then apply lecturer...tp ku xtau ku dh ready ke tak nk ngaja2 org ni..sbb aku merasakan aku xde bakat nk ngaja2 org ni,..rosak ank org kn....heheheh...sbb aku lebih cenderung kpd 'office environment'...but i promised to myself, insyaAllah aku akn bertahan dlm bidang ku skang smpai ke satu tahap, maybe setahun dua lagi...kalo masih tiade improvement, then ku kan fikirkan balik niat nk sambung blaja then jadi lecturer tu...insyaAllah...minat tu akn timbul kn bile kite dh selami sesuatu bidang tu...

Saturday, November 12, 2011

Who am I???

Dia membuatkan aku tertanye/terfikir, siapa aku di hatinya....

Thursday, November 10, 2011

Peminat Fanatik atau Obses??

Korang minat bace novel x??especially novel cinta...yup aku tersangatlah minat...tak kire la novel dlm bentuk buku berjilid ataupun novel online...jnji namenye novel mmg aku akn bace...xtau la nk dikategorikan aku ni fanatik ke dh obses ngan novel ni...

Biasenye, boleh dikatakan ari2 ku mmg diabiskan dgn membace novel...pendek kate aku blh ulang bace berkali2 novel yg diaktegorikan best oleh ku...novel mmg akn selalu ade di sebelah bantal tido ku...kdg2 buku tu elok je k t seblh bantal even aku x bace pn..kekdg aku belek 2 3 muke surat jer...

Kalo dtg time "kurang normal" aku, mmg aku akn 'gali' novel2 yg best2 dan aku wat marathon bace novel...bile dtg hormon x betul ni (hormon meroyan ke ape ni...huhuhu)biasenye aku x bace the whole book dr dpn smpai abis pn...aku hnye akn bace part2 yg best2 yg melibatkan hero dan heroin jer....skip2 jer...cam best je kn perangai meroyan ni....huhuhu...

Tp serius aku ckp, byk bnde yg aku blaja tentang kehidupan ni bile aku bace novel...ye lah, x semua pengalaman hidup ni kite hadapi sendiri kn...so bile aku bace novel ni, situasi2 yg berlaku dlm novel tu byk memberikan aku pengalaman secara tak langsung...and aku slalu gunakan ape yg aku bace dlm novel tu untuk memberikan pendapat ku bile ade teman2 yg meluahkan masalah mereka kt aku...(ye lah, penulis pn wat citer berdasarkan pengalaman jgk kn...) so bagi aku x salah kot aku cedok input yg dia bg tu utk aku jadikan penyelesai masalah kawan2 ku plak...

Aku xtau la smpai bile aku akn obses ngan novel ni...skang ni, setiap bulan aku akn beli at least sebuah novel...rasenye tggu aku kawin dulu kot, maybe mase tu aku akn cube kurangkn sedikit demi sedikit minat aku ni...nk tggl sepenuhnye mungkin tak, tp akn dikurangkan sikit la tahap kegilaan tu ;P


p/s: baik ke buruk sebenarnye minat bace novel ni...???

Wednesday, November 9, 2011

Alkisah renew roadtax via myEG

First time aku nk renew roadtx via myEG, kelam kabut jadinya...dh separuh jln isi, bile smpai part payment, baru perasan xde logo cimb...jenoh aku cari kwn2 opis yg ade maybank...nasib baik la kawan aku si Lin tu ade...elok je aku mntk tolong Lin, internet plak wat hal...slow semcm jer...asyik sangkut jer...huhu mencabar jiwa raga sggh...setlh 2 3 kali mencube, akhirnye setel la mslh renew roadtax aku...thanks bebyk kat Lin yg sudi tlg aku...ptg tu jgk aku bank in kn duit Lin, xnk tggu lelame, sian dia...watnye dia nk pkai duit tu, menggagau lak cari duit...

Tghari tu aku dpt kol, dr myEG kate nk mai antar roadtax aku...mak aii, cpt sgguh...aku bajet mesti esk br dpt kot...rupenye ptg tu jgk dpt...gelak si Lin bile aku ckp, utang dia pn aku x byr lg, roadtax dh dpt dh...skali bile turun lobi, wallaweeii ensem bangat budak delivery myEG ni...dgn spek itamnye, dh mcm artis dh gayenye...nasib baik x terngorat...hehehehe (bengong jap...)...bile citer kt kwn2 aku, kuar lah mcm2 idea bongekss sikit...hahahah...one of the ideas is "mlm2 kang try la msg no yg bdk tu wat kol ckp nk antar tu, buat2 tnye dia ade miskol ker sbb ade no dia kt henpon ni..." addooiii xnk aku wat camtu...hahahah sakit perut gelak...mcm2 la korang ni....adeeeeiii

Monday, November 7, 2011

Penyakit sakit pinggang

Ape penyebab sakit pinggang ek..aritu aku dh kne skali.
Sesudah solat tetibe mcm 'tangkap' kt pinggang...sakit sgt...bile dh duduk,nk bangun pnye la seksa...tp esknye bile sku amik panadol extent,trus ilang...kali ni lame plak kne skt pinggang ni...seblm start cuti raye haji ni,cam lenguh2 gitu je...pastu aku drive blk kmpung...mgkin bile lame duduk ni..makin tmbh plk sakitnye..
Amik panadol extent dh smpai enam bijik pn x jln gak...sesekali rase gak cm tangkap2 kt pinggang...mak tnye,ade jatuh ker...errkk rase cam xde..ade la jatuh time men netball aritu..tp dh lme..awl thn aritu.
Lagipun bkn kuat pn jatuhnye..bkn itu penyebabnye kot...xtau la..nk kne gi klinik gak la..risau gak..mintak2 la xde pape...amin..

Monday, October 31, 2011

Bengang Lagi!!!

Apsal la akhir2 ni asyik nk 'membengangkan' aku jer ni??tak puas ati ngan aku ke per??ke nk tunjuk berkire ngan aku??mgkin aku terlebih bagi muke kot slame ni..xpe org nk berkire ngan aku, aku pn leh berkire gak...

Ape citer??Igt lg entryku psl housemate ku bwk husband dia tido umah ku??(KLIK SINI)...setelah penjelasan panjang lebar aku bagi kt dia, ari sabtu lps leh dia ckp kt aku laki dia nk dtg...ishh nk paham bahase ke ape ni..nk suruh aku ckp camne lagi..nasib baik kakak aku nk dtg ngan kawan dia..so aku jadikan itu sbgai alasan...bkn aku jahat xnk bg laki dia tumpang tido, tp cam yg aku ckp la..x manis kan...so aku xtau dia gi tido mane mlm tu...biar je la...

Then semlm ptg dia balik, lps tu dia masak2...nk dijadikan citer, pagi tadi mase nk gi keje, baru aku prasan...dia amik buang plastik sampah yg dia wat letak sisa2/sampah dia jer...plastik sampah yg sedia ade kt situ, dia x amik buang pn...tergamaknye dia!!xkan berkire smpai cmtu skali..slama ni sape yg dok buang smpah kt umah...blh bilang ngan jari dia buang smpah...aku bknnye nk besarkan isu plastik smpah ni, tp aku rase terkilan bile dia wat camtu...

Aku x penah tego dia bile aku yg slalu kne buang smpah...aku x marah pn bile dia hnye sapu habuk di bilik dia jer, x penah dia sapu ruang tamu smua...aku x berkire sbb aku tau tu umah aku..tp bile dia wat berkire camtu, aku terkilan...tu x masuk psl sinki lagi..biar la..mls aku nk citer, kang nmpk aku jer yg buruk...

Dia ade ckp kt aku, dia rase segan sbb dia menumpang kt umah aku...tp gini ker gaye org menumpang yg segan dgn tuan umah????

Thursday, October 27, 2011

Alamak...patah la plak!!

huhuhu semlm aku dh pecah/patahkan skirting kete kakakku...x lepas nk korner..trus naik divider..ntah la, tersalah bajet lak..rase cam dh lepas...huhuu...termsk yg ni, dh 2 kali aku jahanamkan kete dia...aritu tgh2 jem kt bazar ramadan, aku nk korner gak..skali aku himpit kete seblh...nasib baik x teruk...yg peliknye, time aku bwk kete sdiri, ok jer..xde plak jadi pape...

Tuesday, October 25, 2011

Agak bengang!!

Kenapakah??apekah yg dh berlaku??Citernye camni..ari Sabtu aritu aku dpt msg dr budak umah ckp laki dia nk dtg tumpang tido, boleh ker?? (dorg ni baru kawin, then duduk separately sbb sorg kt jb, sorg kt ptrajaya)...aku dh serba salah nk bagi ke tak...then aku tnye dia "1 malam je kn..boleh la..." dia just reply thanks jer...so ari sabtu dan ahad tu aku kuar 'berpoya2' ngan my sis..balik pn dh mlm...so ari ahad mlm tu, aku igt laki dia dh balik la, sbb tgk kasut pn xde..skali mase nk kuar gi keje ari isnin tu, aku terserempak ngan diorang berdua....so dh smpai opis tu aku msg la budak umah aku tu...skali dia ckp laki dia ade kursus kt KL, so nk tumpang tido smpai Rabu..haaa ternganga jap aku...dia ckp rase cam dh bgtau aku..huhuu mane ade, dia just ckp nk tumpang jer, x ckp pn brape ari...silap aku jgk kot sbb aku izinkan awl2 tu (sebab aku igt just utk 1 mlm jer)...aku mmg ckp trus trg aku x selesa..lagipun x manis kn laki org dtg tido umah yg disewa bersama ngan org bujang...errmm lepas ni mmg aku x kan izinkan la...x kire la dia nk tumpang 1 mlm ker brape mlm ker..mmg tak la!!!

Wednesday, October 12, 2011

Pusing buk...

Addoii pestaim handle pasal hotel utk outstesen ni...pusing kepalaku...mcm2 hal...huhuhu

Saturday, October 8, 2011

Bajet 2012 : Bajet Rakyat

Berita harian 2011/10/08

"Perjuangan ini bukan perjuangan sehari, seminggu, sebulan mahupun setahun. Ia adalah perjuangan berdekad lamanya. Inilah bajet di bawah lembayung Dasar Transformasi Nasional diilhamkan demi rakyat. Kepada Allah jua kita berserah"

Perumahan Rakyat
- Pembiayaan Skim Rumah Pertamaku dinaikkan kepada RM400,000
- 15,000 unit rumah di bawah Program Perumahan Rakyat
- Subsidi RM20,000 bagi 10,000 rumah Program Perumahan Mesra Rakyat
Kakitangan Awam
- Struktur gaji lebih baik dengan kenaikan gaji 7-13 peratus
- Kenaikan gaji tahunan antara RM80-RM320 mengikut gred
- Umur persaraan dinaikkan kepada 60 tahun
- Bonus setengah bulan gaji atau minimum RM500
Pesara Kerajaan
- Bayaran khas RM3,000 kepada bekas anggota, duda dan balu polis khas dan polis tambahan
- Kenaikan pencen 2 peratus setahun
- Bayaran bantuan RM500


Sektor Swasta
- Caruman majikan KWSP untuk gaji bulanan di bawah RM5,000 dinaikkan kepada 13 peratus
- Pelepasan cukai sehingga RM3,000 bagi caruman skim persaraan swasta dan anuiti insurans
- Pengecualian cukai ke atas pendapatan dana skim persaraan swasta


Warga Emas - Caj pendaftaran pesakit luar percuma di semua hospital dan klinik kesihatan termasuk Klinik 1Malaysia
- Diskaun 50 peratus tambang LRT dan Monorel


Tangani Inflasi
- Bantuan RM500 kepada isi rumah berpendapatan di bawah RM3,000
- Penerusan subsidi bil elektrik RM20
- Penerusan subsidi, insentif dan bantuan berjumlah RM33.3 bilion


Pelajar
- Yuran sekolah percuma
- Bantuan RM100 untuk semua pelajar Tahun 1 hingga Tingkatan 5
- Baucar buku RM200 kepada pelajar IPTA dan


Peneroka FELDA
- FELDA Global Ventures Holdings disenaraikan di Bursa Malaysia untuk jadi syarikat konglomerat global
- Peneroka akan dapat durian runtuh

Bajet 2012 : Muat turun Teks ucapan PM

Just nk kongsi....teks ucapan boleh dimuat turun dari laman web berikut....sila klik yer...

Friday, October 7, 2011

Melaka dan Melaka Lagi....

Sebnrnye tgh bulan Oct ni aku (actually smua pegawai kt bahagian) akn outstesen ke Melaka utk seminggu...aku dh agk, nnt msti ade suare yg ckp "melaka lagi..."hehehehe nak tau x kenape...sbbnye start dari aku join bahagian ni mid 2009, setiap tahun kami akn ke Melaka...buat bengkel kt Melaka, buat kursus kt Melaka...skang utk kerja rasmi pn kt Melaka gak....utk kerja rasmi ni blh diterima la sbb kami x cover lg negeri Melaka..tp mgkin sbb sebelum2 ni kami dh 2-3 kali ke Melaka, tu yg rase x seronok tu...tak seperti bile kami ke negeri lain, semua org excited sbb masing2 x penah sampai ke negeri tu...nasib badan la kengkawan, bos dh pilih Melaka...nak wat camne kn...."saya yang menurut perintah" la kn...heheheh

Friday, September 30, 2011

Chef Wan Kritik Pedas Resepsi Norman Hakim - Memey

Tak nak komen lanjut..takut kena serang..hehehehe..nak tau lebih lanjut sila klik Mynewshub

Sibu Island, Johor

Tak abis lagi isu bercuti ni...heheeh..tempat ni salah satu impian aku la..teringin sgt nk gi sane..sbb cam cantik sgt tempatnye...di manakah itu------>SIBU ISLAND...bukan di Sibu Sabah tau..ianya terletak di negeri Johor...cer klik sini--->SIBU ISLAND

Bukit Gambang Resort City - Water Park

Arini dok borak ngan ofismate pasal bercuti...seronokkan kalo dpt bercuti..x kira la ke mana destinasi kite...air terjun, pantai, tempat2 peranginan dalam dan luar negara...yg penting, kita enjoy!!!!teringat la plak time gi Bukit Gambang aritu..best sgt!!tapi katenye skang dh byk permainan yg ditambah,..ok la tu, dpt tarik lg rmai pengunjung kn...

kalo anda berminat nk tau lebih lanjut pasal Bukit Gambang ni, leh klik SINI

Saturday, September 24, 2011

Keputusan akhir~~

Akhirnye setelah ditimbang disukat ditambah tolak darab bahagi, aku amik keputusan utk hold dulu keinginan nk tukar kete...tggu je lah tahun hadapan camne...byk sbb aku amik keputusan tu, tp sbb utama adalah DUIT!!byk duit kot nk kne kuarkan..nk byr duit baki kne byr ke bank utk kete lame + downpayment kete baru...almost 7k kot..mane nk cekau beb..walaupun mak and my abg nk bg pinjam, tp aku cam dh tawar ati..sbb nk nyusahkan dorang...lagipun xde la keperluan mendesak sgt pn utk tukar kete..sabar jelah ye..kite tggu thn dpn lak...

Tuesday, September 20, 2011

Elegant Brown or Blue Rock

Mane satu kaler yg lawa ek...Elegant Brown or Blue Rock??tolong bg pendapat ckit...

Errkk ape yg Brown..ape yg Blue ni ek---->cube klik SINI

Monday, September 19, 2011

Serabut~~

Skang ni tgh pening pale vs serabut pikirkan pasal kete...x tukar, pening pale...tukar pn pening pale gak...huhuhu...

Sunday, September 11, 2011

Rukun Iman Ke-6: Percaya Pada Qada dan Qadar

Assalamualaikum...mood membebel dh kuar arini..mulut ni trase cam gatal jer nk membebel..ni gara2 topik hangat yg dibincangkan ngan my sis semase on the way nk ker umah my abang kt rawang..isunye adalah kerane aku dismash oleh org2 tertentu di opisku sbb aku masih bujang...

Citernye, opis aku nk wat jamuan raya ari Selasa nnt..so kami pn pinjam la meja and kerusi dgn kelab KPM...nk dijadikan citer, person in charge tu agk baik la ngan aku...then dia menyinggah la kt meja kwnku, dn berborak...ntah camane tetibe kuar topik kawin...dia ckp aku memilih..then kwn2 ku backup ckp aku bkn pemilih...aku geram gak nk jwb "time encik kawin dulu cik pilih x bini encik...takkan main rembat je kot..."tp aku xnk dikatekan krg ajar...so aku senyap je la..pastu dia ckp sbb aku slalu masam..abistu, nk suruh aku dok senyum jer??kang org ckp aku giler lak...x pasal2 dok sengih jer....

Then, dia kuarkn teori dia...dia kate, ape yg dia slalu perhatikan...kalo pompuan tu masuk gomen and dia dh ade partner, even x kawin lg...it's ok..tp kalu pompuan masuk gomen and dia masih single, dan berharap utk mencari partner time dlm gomen..mmg xkan kawin la or mmg akn lmbt sgt2 kawin...what???aku dh hangin satu badan dh time...and aku hnye mampu jawab "i'm happy with my life..and i don't care what people say about me..." and skali lagi aku hnye menjawab dlm hati "encik ni nape...cam x percaye qada dan qadar Tuhan jer...Tuhan dah tulis takdir setiap hambaNya kan..kite kne percaye la qada dan qadar Tuhan kn...selain kite still kne berusaha..."takkan aku nk kne citer kt smua org...ape yg aku buat ape doa aku, ape usaha aku utk mendapatkan jodoh...adduuii x paham ngan mentaliti sesetgh org ni...sabar je lah azma ooii....

Monday, September 5, 2011

Perjalanan Terakhir Noramfaizul Mohd Nor

“PENERBANGAN lebih 20 jam lancar tanpa masalah, namun suasana di dalamnya begitu hening, sepi dengan semua penumpang termasuk saya seakan-akan lesu tak bermaya.


Ia penerbangan bersejarah kerana menjadi perjalanan terakhir buat rakan setugas saya, Allahyarham Noramfaizul Mohd Nor, jurukamera BernamaTV yang maut akibat terkena tembakan curi ketika membuat liputan misi bantuan kemanusiaan di Somalia.


Suasana dalam pesawat pengangkut TUDM itu tidak semeriah dan seceria ketika ia terbang bersama 50 sukarelawan dan petugas media ketika membawa bantuan makanan dan perubatan dari Pangkalan Udara TUDM Subang ke Mogadishu pada 28 Ogos lalu.


Saya tidak menaiki pesawat berkenaan ketika itu kerana bertolak lebih awal dengan pesawat komersial, namun diberitahu rakan setugas lain suasana ketika itu berbeza dengan keadaan dalam pesawat ketika membawa jenazah Allahyarham Noramfaizul pulang ke tanah air, semalam.


Arwah sering mengikuti pelbagai misi bantuan di luar negara termasuk di Pakistan, New Zealand, Palestin dan beberapa negara lagi terutama misi anjuran Kelab Putera 1Malaysia.


Sepanjang perjalanan yang terpaksa transit di dua negara iaitu di Seychelles dan Maldives untuk mengisi bahan bakar, semua 54 anggota misi berdiam diri kerana bersedih dengan pemergian arwah yang juga ketua media untuk misi terakhirnya itu.




Penerbangan pulang terasa terlalu lama dan saya berterusan dihantui kebimbangan biar pun kami bakal menjejakkan kaki di tanah air sebelum tengah hari semalam.


Keranda yang memuatkan jenazah arwah ditempatkan di bahagian belakang pesawat dan saya duduk di bangku hanya beberapa meter daripadanya, sekali-sekala sempat menoleh ke arah keranda berbalut Jalur Gemilang itu dan pada masa sama melihat beberapa rakan membaca surah Yasin. Sebelum itu, kumpulan kami keluar dari hotel penginapan di Mogadishu seawal jam 7 pagi kelmarin dengan diiringi ratusan anggota pasukan keselamatan kerajaan Somalia bagi menjamin kami semua selamat tiba di Lapangan Terbang Aden Abdulle, untuk menaiki Hercules C-130 yang sedia menunggu.



Tepat jam 9 pagi waktu tempatan (2 petang waktu Malaysia), saya bersama petugas media dan anggota misi kemanusiaan lain berlepas ke Seychelles dan sepanjang tiga jam penerbangan, kelihatan semua yang berada dalam pesawat berdiam diri serta masih berada dalam keadaan terkejut, takut serta bersedih dengan pemergian arwah Noramfaizul.


Mengenangkan arwah sentiasa riang sepanjang lima hari membuat liputan di negara bergolak yang dilanda masalah kebuluran sejak tiba di Mogadishu 29 Ogos lalu, saya seakan-akan tidak percaya dengan apa yang berlaku, namun menganggap ia ketentuan Ilahi dan berdoa supaya roh arwah ditempatkan di kalangan kekasih Allah serta menganggap arwah wira kami di Mogadishu. Sebaik selamat mendarat di Pangkalan Udara TUDM Subang kira-kira jam 10 pagi semalam, keadaan menjadi semakin pilu apabila keluarga arwah termasuk dua anak kecilnya memasuki pesawat bagi melihat jenazahnya.


Lebih mengharukan kepulangan Allahyarham dan anggota misi bantuan kemanusiaan di Somalia disambut ribuan rakyat Malaysia termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.


Jenazah arwah kemudian diuruskan di surau pangkalan udara berkenaan sebelum dibawa pulang ke rumah keluarganya di Taman Serdang Raya, Seri Kembangan sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Universiti Putra Malaysia (UPM) Serdang.


Saya bersama beberapa anggota misi lain menziarahi rumah arwah sebelum mengiringi jenazah Allahyarham ke tanah perkuburan dan berada di sana sehingga selepas upacara pengebumian yang dilakukan dengan penuh istiadat ketenteraan.


Kenangan singkat saya dengan arwah selama beberapa hari di Mogadishu akan diingati selama-lamanya kerana misi ini yang paling bahaya serta mencabar sehingga mengakibatkan beliau gugur ketika bertugas. Tragedi itu berlaku pada jam 5.40 petang Jumaat lalu (jam 10.40 malam waktu Malaysia) ketika arwah bersama sembilan lagi wakil media yang membuat liputan bantuan kemanusiaan untuk rakyat Somalia yang kebuluran dalam perjalanan pulang ke hotel penginapannya di KM 4, bandar Mogadishu menaiki dua kenderaan pacuan empat roda selain sebuah kenderaan pasukan keselamatan.


Kenderaan dinaiki arwah terkena tembakan curi ketika berada kira-kira 200 meter dari hotel berkenaan. Tembakan berkenaan turut mengenai seorang lagi jurukamera TV3, Aji Saregar Mazlan, 26, menyebabkan dia cedera di lengan kanan.


Kami yang mengikuti misi ini sentiasa akan mengingati Allahyarham Noramfaizul sebagai rakan setugas dan sahabat yang banyak membantu. Semoga rohnya ditempatkan bersama orang yang beriman, amin.”




Petikan daripada Harian Metro sebagaimana yg diceritakan oleh wartawan Harian Metro yg mengikuti misi tersebut. Alfatihah untuk arwah.

Sunday, September 4, 2011

Terengganu Kita : Surat Mohon Tiang Gol Baru


p/s : sila bace menggunakan slang terengganu yer...hehehe mmg lawak giler...tergolek2 kitorg bace....katenye surat ini petikan dr komik Ujang@Apo@G3...ntah la aku pn xtau...aku dpt dr emel ni...

Telur Kuning Kembar!!!

Ni entry terlambat namenye...huhuhu...Sehari sebelum Aidilfitri aritu, my mom nk masak kuih..so dia pn pecahkan la telor ayam...mase tu aku ade kt ruang tamu...tetibe dgr my mom bising2 kt dapo...dgn rase curiganye aku pn jengok la dapo...rupe2nye mak aku dok bising pasal telor ayam yg dia pecahkan tu sebyk 3 biji smuanye kembar...aku pn cepat2 snap gambar gune henpon canggihku (kononnye la...)...berlari2an ku keluar bgtau yg lain...berlari2n la plak dorg ke dapo nk tgk live...kakak ku Cik Kalamhati pn sibuk ngan kamera canggih dia tu...so biar org yg gune kamera canggih je la yg upload gambar ye...kalo nk tgk gambarnye leh klik sini--->Telur kuning kembar.

Saturday, September 3, 2011

Tak boleh ke drive elok-elok??

Arini aku ngan my sis bertolak dr kampung di Kelantan menuju ke Kuantan...Cam biase, first halfway mmg aku yg akan drive, sbb aku akn biarkan my sis bwk kete trus ke Kuantan...dh tempat dia kn, biar la dia bwk kn,...so boleh dikatekan sepnjg jln dr umah menuju je Terengganu tu, mcm2 ragam pemandu aku tgk...yg tetibe nk cross masuk simpang lalu dpn kete kita secara berbahaye, tp tetibe nk marah kte pn ade...padahal elok je aku brenti bagi jalan kt dia utk cross...dia tu yg tergopoh gapah smpai kitorg leh nmpk tgk dia tergawang2 nk pusing stereng...lesen terbang ker bang???

Keadaan biase berlaku ialah memotong barisan...korang pn msti slalu hadapi keadaan ni kn....salah ke kalo ikut same beratur...dh mmg jalan jem kn...org lain pn nk cepat smpai ke destinasi gak...tp elok je ikut flow,same beratur...same la jgk yg dok cucuk2 kete org kot blakang...x perlu la kot kalo dh mmg jem...x kemanenye jgk awk tu...x perlu la nk tunjuk hero atas jalan raye tu...bile ade peluang kete kitorg sebelah2, ape lagi kitorg pn wat2 tengok je budak2 hingusan yg bwk kete tu....ye lah, eksyen sgt cam dia sorg je yg ade kete...setakat bwk kete kecik tu, x pyh la sibuk nk mencelah kiri kanan konon nk cpt...betul x??

p/s: addooii darah tggi aku kejap bile tgk drebar2 tak bertamadun ni...

Friday, August 26, 2011

Alkisah baju raya...

Assalamualaikum...sempat lagi ni mengupdate before bersiap2 nk bertolak ke Kuantan (seblm tu gi Banting dulu amik anak sedare)...yeeaayy dh start cuti....sonoknyeee!!!

Dalam dok hepi2 nk raye ni, ade lak kisah sadis berlaku...BAJU RAYAKU X SEMPAT SIAP!!!hhuuuwwaaaaaaa....aku upah jahit ngan wife ofismate...dia janji last day aku kejej dpt la baju tu...rupenye baju2 kitorg ni dijahit oleh org yg berlainan...diorang ade grup yg jahit...so kalo baju kurung, si A yg jahit...kalo baju kebaya, si B yg jahit...so aku ni kononnye tahun ni nk mencube la baju kebaya...dan wife ofismate aku ni pn dh siap amik ukuran aku ape smua, pas la kain tu kt kwn dia yg amik part jahit kebaya jer...

Ntah xtau la ape jadi ngan kawan dia tu, dalam mggu terakhir ni, tiap2 ari wife ofismate aku tu kol dia nk tnye sal baju aku, malangnye x berangkat lak fon dia...aku dh risau dh, dgr lak HotFM wat tajuk psl tailor ni..mcm2 ragam tailor..kain misplaced la..kain dia amik wat baju utk anak dia la...eerrkkk!!!itukah nasib kain aku???isshh xbaik sangka buruk kt orang...mungkin betul kot dia x sempat..xpe kite tggu lps raye camne...

So aku pn terpaksa la cari baju raye lain...dua hari berturut2 aku ngan kawan dok pusing cari baju raye...nasib baik ade yg berkenan...terbang melayang duitku...huhuhu

p/s: x penah lagi sepanjang umurku baju rayaku x sempat siap...huhu

Wednesday, August 24, 2011

Silent Please!!!

Assalamualaikum....arini nk membebel pasal bunyi henpon time2 solat ni...xtau la, rase cam dh 'kurus' dh pahala solat Zohor arini sbb dlm hati dok membebel kt sorg hamba Allah ni...dah tau nk solat tu, silentkan la henpon tu...baru nk angkat takbir, tetibe kuar lagu 'Sepasang Kurung Biru' tu....siap full song lagi tu...addooii geram tul la...kalo setakat bunyi message trreett trruutt yg ringkas2 tu, boleh diterima lagi la...tp bile kuar siap full song, pastu volume pn blh tahan, memdidih gak la hati....huhuuh sabar2....

p/s: same2 la kite beringat yer...jgn pentingkan diri sdiri jer, ingat la orang lain yg nk solat same kt surau tu...

Tuesday, August 23, 2011

"Aku kan kambing...."

Assalamualaikum....ade apekah dgn tajuk di atas???hehehehhe...sebenarnye aku tringat kesah2 zaman aku kecik2 dulu...

Biase la budak2 kan, bile dh seronok main2 kt luar umah, main pasir la main kejar2 ngan kwn la...pastu bile kakak panggil balik 2 3 kali xmau dengar, mule la dorg panggil ngan gelaran ape2...bile malas nk balik mandi., dorang akan panggil "weh kambing naik mandi..." so aku akan merajuk, nangis2 melalak balik umah...

Then bile dorg nk mintak tolong aku wat ape2...aku akn jawab "nape suruh aku, aku kn kambing..." wakakakaakka gelak besar kakak2 aku....and kakak aku akn balas "wah ngaku dia kambing..."huhuhu jahat sungguh dorg ni....ingat lagi x Cik Kalamhati????gggrrrrr

Tuesday, August 16, 2011

Ikut orang jual, beli aje...

heheheh nk tergelak jer ngan bos aku ni...ni la yg slalu dia ckp kt kitorg kaum pompuan ni bile ade org jual2 kt opis...cam arini, ade orang dtg jual kerepek2...semua berkerumun nk beli...bos aku ni dh tersengih2 dh...huh aku dh tau dh ape dia nk ckp....dia msti akn ckp "awk ni, ikut org jual, smua nk beli..." huhuhu bos, kesian penjual tu..kalo kitorg x beli, sape nk beli...hehehhehe

Monday, August 15, 2011

Pengukuhan Akeedah Menerusi penghayatan Sains Dalam Al-Quran Al-Kareem (PASAK)

Assalamualaikum....sebenarnye ini post yg terlambat..ari Jumaat aritu ade Bicara Wahyu yg dianjurkan oleh Bahagian Pendidikan Islam KPM..penceramahnye ialah seorang pensyarah UKM....sori lupe lak name dia...tajuk dia ialah Pengukuhan Akeedah Menerusi Penghayatan Sains Dalam Al-Quran Al-Kareem (PASAK)....

Best sgt ceramah dia sbb dia mengaitkan Sains dgn Al-Quran...kirenye kalo ade Non Muslim yg nk berdebat ngan kite psl kebesaran Al-Quran...kite xkn gentar sbb kite mmg mempunyai bukti yg tersangatlah kukuh...di antaranya yg paling simple ialah mengenai bilangan hari dalam setahun...setahun kite ade 365 hari kn...dalam Al-Quran perkataan yg membawa maksud "hari" berjumlah 365 patah perkataan....wallahualam...

banyak lagi contoh2 yang diberikan...panjang sgt kalo nk dihuraikan di sini...sesiapa yg berminat nk membacanya, boleh klik link ini yer----> PASAK

p/s: Professor ini mengizinkan sekirenye ade di antara guru2 yg ingin copy isi kandungan slide dia ni utk pengajaran dan pembelajaran....

Thursday, August 11, 2011

Teka teki kuih

Tadi ofismate ku yg lelaki ni bagi kuiz...dia ni mmg otak giler2 sikit...kalo ade dia je dlm grup kite borak,msti bising...ni dia pnye teka teki...

Kuih paling seksi -----> kuih puteri mandi (glemer di kelantan ni...)
Kuih paling alim -----> kuih ketayap
kuih paling gangster -----> kuih lompat tikam
kuih paling suka pukul -----> kuih lompang
kuih paling cute -----> kuih cek mek molek
kuih awet muda -----> kuih seri muka
kuih paling tenteram -----> kuih makmur
kuih paling lembab -----> kuih siput

dan kuih ni sensitif sikit...soalannye: kuih ape penyakit lelaki yg serius------>jawapannya ialah kuih batang buruk....huhuhuu

Tuesday, August 9, 2011

Masak lemak ikan masin campur nenas...

Belek2 suratkhabar arini, terpandang la menu masak lemak ikan masin campur nenas....gulp!!!!alamak time2 pose ni, teringin la plak...nk masak la buke pose nnt...ikan terubuk masin yg beli kt sarawak aritu pn ade lagi...tinggal nk gi beli nenas ngan santan jer...

Dah tau resipinye...tp saje google2 cari resipi...first tmpt yg aku cari mestilah kt blog chef hanieliza...sesiape yg nk resipi masak lemak ikan masin tu leh klik link menu tu ye....

thanks kak hanieliza sbb resipi2 dia mmg simple dan senang la untuk org yg x brape pandai nk masak ni kn....hehehheeh

Proton Saga FLX~~

Tak tau la meroyan ape arini, keinginan nk tukar kete tu cam membuak2...ceh ayat xleh blah la plak...tp sesungguhnye byk bnde yg nk kne pikir ni kalo nk tukar kete..nk kne kire brape lagi amaun nk kne bayar kt bank dll...

Ape kete yg ok ek..ok means jimat minyak, dr segi maintenance pn ok dan ok segala2nye la...heheheh...tp wat mase skang aku berkenan Proton Saga FLX la...sempat la dok google2 cari info pasal kete ni...pastu bile tgk overview psl kete ni, tgk interior dia aku dh berangan cam aku dok bwk kete tu...addooii parah kn...

Ok tak Proton Saga FLX tu....cun gak kn???Ade yg dh pkai kete tu??Share la pndapat anda...

Monday, August 8, 2011

Berita Harian|Bonus setengah bulan untuk penjawat awam, RM500 untuk pesara

KUALA LUMPUR: Kerajaan bersetuju membayar bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam bulan ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata kerajaan juga bersetuju memberi bayaran khas sebanyak RM500 kepada pesara kerajaan.
"Bonus dan bayaran khas ini akan dibuat pada pertengahan bulan ini," kata Najib yang juga Menteri Kewangan dalam satu kenyataan hari ini.
Katanya, bonus itu adalah bagi menghargai sumbangan serta dedikasi penjawat awam dalam memudah dan menjayakan pelaksanaan program pembangunan negara.

Perdana Menteri berkata, kerajaan berharap pemberian bonus dan bayaran khas ini dapat meringankan beban penjawat awam dan pesara kerajaan dan membantu mereka membuat persediaan menyambut Hari Raya Aidilfitri.

"Ini menunjukkan bahawa kerajaan sentiasa prihatin dan sangat menitikberatkan kebajian penjawat awam dan pesara kerajaan. Pemberian ini juga satu penghargaan kerajaan kepada seluruh penjawat awam," katanya.

Najib berkata, pemberian bonus dan bayaran khas itu akan membabitkan 1.27 juta penjawat awam Persekutuan dan 590,000 pesara kerajaan dengan anggaran perbelanjaan sebanyak RM2 bilion. - BERNAMA


-------------------------------------------

p/s: thanks la PM...ok la kn drpd tak ade...baru lah rase cam leh bernafas sikit nk raye ni...hehehe

Wednesday, August 3, 2011

Nak masak ape berbuke nanti???

Rasenye itu soalan paling popular sepanjang bulan ramadhan ni kn...biasenye soalan tu akn berlegar2 kedengaran slps tghari...heheheh...masing2 mencari idea ape nk dimasak utk berbuke nnt...baru brape ari pose, dh xtau nk masak ape...last2 skali gi bazar ramadhan jer...hahahah..

p/s:bagi org yg nk turun berat badan, ape menu yg sesuai dimakan sepanjang pose ni ek..??

Monday, August 1, 2011

Ramadhan Al-Mubarak

Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak kepada semua Muslimin dan Muslimat especially blogger2 yg sudi menjengok blogku ini...semoga ramadhan kali ini memberikan kita seribu kerahmatan dan keberkatan...amin...

p/s: selain drpd mengejar pahala ramadhan yang penuh berkat ini, aku akn meneruskan misi aku utk menurunkan berat badan sempena ramadhan ini...hehehe

Wednesday, July 27, 2011

Mega Giveaway by Yana & Cik Putih



Diriku telah ditag untuk join giveaway...tekan sane tekan sini, cam best gak...so aku pn menceburkan diri la dan merajinkan jari jemariku untuk menaip...heheheh...jap2 tgk hadiah jap...waahhhh hadiah boleh tahan...rugi x join ni...

ni senarai sponsor2 yang bermurah hati....

1. Scarf Sweethoney

2. Wirda Azurainie.

3. Droplet House

4. Lens Mania

5. Ayu-Raudhah Shawlstore

6. Nora Nabella

7. Applepinkbow

8. Syafeika Edora

9. pixel mania


10. Wan Hazel


11. Momo Chan Collection

12. NHL Colloection

13. Kei Seinchi

14. Sya Razali

15. Aimi Craft

16. Habibi Hamid

17. Shawl Az

18. Imann Abdul

19. Aan Boutique

20. KZ Nabihah Boutique

21. Ciktiqz Adamaya


22. Tri Fa

23. Kittyshawls


Bersedia kawan2ku yang akan ditag???heheheh...

Cik Mimie

Cik Finas

Selamat mencube ye kawan2....hehehhe


Tuesday, July 26, 2011

Memujuk mood rajin~

Assalamualaikum...

Poyo je tajuk kn??hakhak x kire la, nk gak wat tajuk tu...selps semggu outstesen, semlm semua melepak je kt opis, nk lepaskan penat outstesen...hehehhe kalo la bos tau...alah xpe kn bos, bos pn paham kan??

So arini, kne merajinkan diri sikit wat keje...sbb partner aku nk kne gi outstesen lain lak mggu dpn..susah lak nnt nk jmpe dia lps ni...arap2 dpt siap la semua report tu arini...huhuhu

Monday, July 25, 2011

Demam~~

Saya demam~~~uhuk2 ;(

Nak tarik simpati la tu kononnye...heheheh...bkn demam teruk sgt pn..asal2 tu selsema, pastu kepala berdenyut2, badan pn seram sejuk je rase...

Citernye, sbb outstesen la..asal outstesen je, mmg ku kn demam...mase outstesen kedah dulu pn demam...outstesen sarawak kali ni pn demam...dua2 sbb negeri tersebut panas sgt...bayangkan, bile turun ke sekolah,kne round kawasan sekolah dlm keadaan panas...pastu balik hotel, dok dlm aircond lak..mane la badan tu tak terkejut...mmg aku alah sikit pertukaran suhu camtu...cam aku ckp kt kawan aku la "kite org kampung je, x biase ngan aircond2 ni...biase ngan kipas je..." heheheh...

p/s: bos, sy xnk outstesen dh la lps ni...msti sy demam lagi kalo outstesen....hehehe (berani tak agak2nye ckp cenggitu ngan bos??)

Wednesday, July 13, 2011

Senyum~~~


Saje nk share gambar anak buah sorang ni...mase kecik2 dulu, menyorok je bwh ketiak mak dia..xnk langsung ngan org lain...dh besar sikit ni, dh ok la ckit..dh pandai nk main2 ngan sepupu sepapat yg lain...tp dia ni pemalu sikit la...boy mithali la kononnye...heheheh...ni gambar yg kakakku Cik Kalamhati amik mase cuti aritu....nk amik gambar, tp malu...abis camno??

Minggu yang sgt mengujakan!!

Assalamualaikum...

Minggu ni mmg betul2 hectic la...dgn meetingnye, dgn preparation nk pegi outstesen sarawak...pastu ujung mggu ni bdk umah aku nk pindah...

Tp dlm kesibukan tu, terselit undangan ke majlis resepsi Farah Diana Anuar...sapa tu???alah Farah AF2 tu la...wah suke3!!!temanye smart kasual sbb dia wat outdoor, tepi tasik gitu...x sabarnye nk gi wedding dia...dan semestinye x sabar nk jmpe ngan geng2 lame..walaupun aku ni kategori underdog jer...hehehehe..teringat lak kenangan berjimba ngan dorg time2 jom heboh dulu...berkampung di booth power root semate2 sbb FADAM...heheheh

pastu ahad, pepagi bute dh kne fly ke swak...outstesen semggu...destinasi??Sibu utk 3 ari dan seterusnye ke Kuching...semoga smuanye selamat...

Thursday, July 7, 2011

Masihkah kau ingat;)

Dapat emel dari abangku yg membuatkan ku tersenyum dan terkenang zaman kanak2 ribena ku dulu...heheheh...korang pn msti penah main permainan2 ni semua...so jom kite imbas balik kenangan manis tu...heheheh...



dam ular...


Tudung botol...



Kamera cap ayamzz...heheheh


Ape ek name ni...daun terup ek...


Main pemadam..


Lompat Getah/Tali (ini la permainan yg ku paling terer...heheheh...lawan ngan geng2 laki...)



Pinano eh piano kecik....


kapal terbang kertas...


brick game....(ku boleh mengadap bnde ni berjam2 lamenye...)



ten ten...(ini pun ku terer gak..hahahah)



patung kertas...(igt lg seblm renovate tgga umah,ku main bwh tangga, sangkut baju2 ni kt pagar kawat umah...)


tudung botol...


ini game yg ala2 PS tu..tp pkai disket besar tu...


baling selipar...


ini xtau namenye..tp kite kne masukkan semua gelung tu dlm tiang tegak tu...jenuh nk masukkan especially bile dh tggl satu or dua...


Teringin lak nk main permainan ni sume especially lompat getah tu semua...ternganga kang budak2 tgk kite main kang...hehehhehe....

"Awak, saya sedih:(..."

Msg dr hausmet : awk, sy dh dapat kotes....

Reaksiku : haa ye ker...kt mane??

Adooyaaii dan2 ku rase sedih sbb nk kne tggl..heheheh...ye lah walaupun ku duduk bertiga kt umah tu, tp yg sorg tu cam x wujud jer...sbb asyik berkurung je dlm bilik..so cam aku dok sengsorang la kn...tp xpe lah, rugi lak kalo dia tolak tawaran tu...lagi pun bukan jauh pn, still leh contact2 lagi...(ayat sedapkan ati...)

Tp yg pastinye, lps ni umah aku akn kembali kosong sbb separuh dr barang dlm umah tu dia pnye...so lps ni aku kne kumpul duit beli barang2 sdiri lak...first thing yg aku nk beli adalah peti sejuk...penting tu, camne aku nk simpan brg2 makanan kalo xde peti sejuk...lps tu mesin basuh, sofa, rak tv dan macam2 lagi...huhuhu


p/s: kate kawanku-->tu maknenye ko kne kawin cepat....huhuhu

Wednesday, July 6, 2011

Apa yang menarik di Kelantan?

Assalamualaikum...

Arini terase nk mempromote negeri kelahiran sendiri la plak..hehehhe...rindu kt kelantan kah???errmm mungkin....so ape yg menarik di Kelantan...

1) Bagi sesiape yg suke shopping, of course la org kate brg2 kt kelantan ni murah2...byk tempat korang leh shopping seperti Pasar besar Siti Khadijah, Kawasan bebas cukai Pengkalan Kubor dan Rantau Panjang. (biase gak tgk org dr luar kelantan shopping kt tempat2 tersebut, pendek kate cam x cukup tangan la nk bwk brg2...eheheh)

2) Kawasan2 rekreasi pn byk...byk pantai, air terjun yg ada.

3) bagi sesiapa yg minat ngan sesuatu yg berkaitan seni, pun byk jgk tempat yg menarik seperti Kampung Kraftangan, tempat pembuatan batik atau songket, boleh tgk dikir barat dan rebana kercing.

4) Tempat2 yang berkaitan/menceritakan tentang sejarah pn ade.

5) kalau di kampung saya (Kampung Laut, Tumpat) memang terkenal dengan kawasan industri kecil dan sederhana di mana penduduk kebanyakannya mengusahakan perusahaan membuat serunding, dodol, mini karipap dan sebagainya.

Pendek kata, banyak yang anda akan perolehi sekirenya berkunjung ke Kelantan...untuk maklumat lanjut, anda boleh layari website ini. (ade rupe promoter pelancongan tak...ahakss)

[MTV] Stacy - Kisah Dongeng.mp4



Kisah Dongeng - Stacy

Ku sedar ku tak seberapa
Jika dibanding mereka
Yang jauh lebih megah dari diri ini
Apa yang mampu ku berhias
Hanyalah hati yang ikhlas
Terpendam simpan untuk dia yang sudi
Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela
Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja
Belum pernah ku merasakan
Dipeluk dalam dakapan
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini
Sanubariku memerlukan
Kehadiran seorang teman
Tulus mencurah kasih sepenuh hati
Mencintai aku dengan seadanya
Mencintai aku bukan kerana rupa
Dalam waktu sedu
Dalam waktu hiba
Ku harapkan dia rela
Mencintai aku dengan seadanya
Sanggup menerima insan tak sempurna
Atau mungkin cinta sebegitu hanya
Kisah dongeng saja

Yeyeahhhhh!!!!

Suke!!suke!!suke!!oopppsss assalamualaikum....

Hehehe tetibe je kn...terkujat pn ade gak bile tgk kt web pakcik nuffnang td BE dh naik...walaupun jumlahnye masih di tahap ciput cipan jer,walaupun $$$$$ yg naik tu dlm kiraan sen je...tp bg blogger underdog cam Cik put3 ni kire ok la kn...ye lah,update blog pn sekali sekale jer....ok la tu...hehehhe....

Tuesday, June 28, 2011

Nak beli Kamera...

Assalamualaikum...

Cik Puteri nk beli kamera la..tp xtau nk beli kamera ape...tp xnk la yg canggih manggih cam org lain (cam kamu pn xnk Cik Kalamhati) sbb nnt bukannye pakai sgt pn...pkai time outstesen dan jenjalan sekali skale gitu jer...td tgk website Olympus...CP berkenan kamera SZ-30MR tu...cam best jer...lagi satu yg kelas bawah sikit dr tu, model SZ-20....

Apa kate korang???

Monday, June 27, 2011

Lost World Of Tambun, Ipoh

Assalamualaikum...
Tetibe je wat tajuk ni...kenapakah???
Sebenarnya ini salah satu tempat yg masuk dalam list Cik Puteri ngan housemate utk berenjoy nnt...tp xtau la bile plan nk pegi tu...may be lepas raya kot...simpan duit dulu banyak2, baru best nk enjoy....tol x???

So, Cik Puteri pn merajinkan lah jari jemari ni utk menggoogle cari info pasal Lost World Of Tambun ni...sesape yg ade plan nk ke sane gak, leh la klik sini utk info lanjut....

Lepas ni nk google pasal Melaka lak...eemmm kt mane lg ek tempat pelancongan yg korang dh penah pegi, yg best dan praktikal utk org2 muda...(yg penting, kosnye sederhana jer...xde lah mewah sgt...heheheh)

Tuesday, June 21, 2011

Perjalanan Umrah 1 - 14 Jun 2011 (Part 1)

Assalamualaikum...

Di pagi yang indah ini (ceewwaahhh ayat xleh blah...), just nk share pic2 semasa di Madinah...xnak tulis panjang2, just enjoy the pic ;)

ni masa kt KLIA..rasenye grup pengiring paling rmai...hehehe biase la kalo dh siblings rmai, ank buah pn rmai..ni pn separuh je, yg mane ade di sekitar selangor dan pahang je...

hotel penginapan di Bahrain...just transit utk 1 mlm before ke Jeddah...

pemandangan waktu malam di Masjid Nabawi, Madinah...

sesudah subuh...perhatikan tiang2 yg kt blakang tu..mase ni dia x bukak lg payung2 tu...

taraaaa!!!!tengok payung dh terbuka...tp malangnya kami x penah berkesempatan nk tgk masa payung tu terbuka dan tertutup...

Kubah hijau - makam Rasulullah s.a.w
Kubah Putih - makam Saidina Abu Bakar


p/s : nantikan gambar2 semasa di Mekah lak k...


Monday, June 20, 2011

Fakta-fakta menarik berkenaan Tanah Haram (Mekah dan Madinah)

Assalamualaikum...mood nk mengarang masih kureng...tp xpe, arini Cik Puteri just nk share beberapa fakta menarik yg sempat Cik Puteri cedok sepanjang berada di Mekah dan Madinah...and thanks a lot kpd mutawwif (ala2 tourist guide la) yg byk share ilmu dia pada kitorg ni...let's read!!!

1) Kawasan Perkuburan Ma'la di Madinah (perkuburan isteri Nabi, Saidatina Siti Khadijah) hanya akan menyimpan jenazah yg dikebumikan selama 8 bulan sahaja...selepas 8 bulan, penjaga kubur akan menggali kubur tersebut dan tulang2 akan disimpan di satu tempat yg lain..persoalannye, mcm mane penjaga kubur tu nk tau kubur tu dh cukup 8 bulan atau tidak..sbb kubur kt sane hanyalah diletak batu (like batu sungai) sbg tanda, xde batu nesan mcm kt negara kita...jawapannya ialah---->penjaga kubur tersebut akn merasa sedikit tanah kubur tersebut..sekiranya tanah tersebut masih ada rasa, maknanye kubur tersebut belum cukup tempoh 8 bulan..sekiranya sudah tiada rasa, maknanya sudah cukup...(wallahualam,jgn tanya saya apa rasanya..sbb hanya penjaga kubur tersebut yg tahu...)

2) Jeddah bermaksud Nenek...di mana ianya merujuk kepada nenek kita semua iaitu Hawa dimana jeddah adalah tempat Hawa diturunkan selepas dikeluarkan daripada syurga dan di sinilah tempat pertemuannya dgn Nabi Adam...(maafkan saya sekiranya fakta ni tersalah, sbb takut saya tersalah dengar time ni..)

3) Makam para syuhada berdekatan Bukit Uhud masih merah tanahnya walaupun telah beratus2 tahun..ini semua adalah fadilat mati syahid...subhanallah!!!

4) Di 2 Tanah Haram (Mekah dan Madinah) tiada pemandu wanita...diHARAMkan!!!!

5) Di Masjidil Haram, semasa solat zohor dan asar, imam akan berdiri di dalam Hijir Ismail, manakala semasa solat maghrib, isyak dan subuh, imam akan berdiri menghadap pintu kaabah.

6) Di Mekah dan Madinah, boleh dikatakan hampir setiap waktu solat,akan adanya solat jenazah...subhanallah, masa tu mmg rasa kerdil sgt...


Itulah serba sedikit yg dapat dikongsikan...maaf sekiranya ada tersalah info sbb Cik Puteri ni manusia biasa je, takut ada yg tersalah dengar masa mutawwif tu dok bagi penerangan...wallahualam~~

Kembali ke Opis :(

Assalamualaikum....

Dah 3 mggu meninggalkan blog ini dan opis...sib baik seblm pegi aritu dh siapkan semua keje, so masuk ni pn xde keje la..citer and gambar semasa 2 mggu menunaikan umrah, nnt dulu la ye...xde mood la nk wat karangan...jap nk kne seru mood dulu, baru best nk wat karangan panjang2...heheheh

Friday, May 20, 2011

Hari Ini Dalam Sejarah

Memang betul2 hari ini dalam sejarah la..kena igt ni tarikh ari ni...hahahah...macam la pelik sgt ek..bagi org lain x pelik la, bagi aku dan kaum kerabatku kt opis ni agak ganjil la di situ..ahakss...

Alkisahnye kami ni ade meeting kt branch KL kul 8.00 pagi...haaaa lapan???mmg terkujat la sume org bile mendengarnye...kul brape mau gerak dr umah ni..dh la hala ke KL ni jem...bincang sane bincang sini, dorg ckp kne kuar dr putrajaya ni paling lambat kul 6.30...kalo dh lebih dr 6.30, jawabnye mmg x sempat la nk smpi KL kul 8...kesahnye kul 6.00 pagi lagi aku dh gerak dr umah, gi amik klik kt umah dia then gerak...huhuu...mmg takjub dgn diriku...hahahha bkn ape, biasenye kul 6 lebih baru bangun tido, ini kul 6 dh kt atas jalan raya...bos ganti balik mase tido saye...ahakkss...

Thursday, May 19, 2011

Buah katak puru

Korang penah dengar x name buah Katak Puru..hahah tetibe je leh kuar citer bab buah ni..sebabnye officer kt opis aku ni baru balik dr kampung..dia bwk buah tu dtg opis..smua org terkejut ngan name buah tu..hehehhe buah Nanam la name saintifiknye...buah ni mknnye cicah kicap cam mkn mangga tu...asal name buah katak puru tu mgkin sbb buahnye yg menggerutu tu..


ni lah buahnye...

ni plak pokoknye...

Wednesday, May 11, 2011

"Bila awak kawen??"

Hahahahah gelak besar aku...tetibe leh plak bos besar tnye aku soalan tu..ni sume gara2 aku jd tukang ngambik hadiah utk kwn2 aku yg sdg cuti bersalin...alkesahnye kelab kt opis aku wat jamuan utk meraikan ahli kelab..so ade la pemberian cenderahati utk ahli2 kelab spt yg baru kawin, yg melahirkan anak, yg telah bertukar or naik pangkat and yg sambut besday...bile smpai part hadiah utk yg bersalin tu, kompem2 la 2 org kawan aku si Lin ngan si Wati xde sbb dorg still bercuti...pusing kanan pusing kiri xde org yg nk bangun jd wakil amikkan hadiah, aku pn bangun la..tup2 name dorg berturut2 lak...mule2 name lin, br je aku pusing dh sebut name wati lak...dorg pn suruh aku je la amik....tetibe terdengar sore bos besar "bila awk kawin??" waaa bos ni, bg soalan cepu perak nmpk...aku sengih je la...member2 pakat dok gelakkan aku...huhuhuhu...bos ni, sound kuat lak....ahakksss~~

Thursday, May 5, 2011

Menghitung hari

Menghitung hari...detik demi detik...eh nyanyi lak...sebenarnye ku tgh menghitung hari utk meninggalkan bumi Mesia yg tercinta utk pergi menunaikan kewajipan pengabdian jiwa penyucian hati (eh macam tema syarikat andalusia lak...hehehe)...ku sebnrnye nk pegi umrah...ku pergi berempat (aku,mak,kakakku yg sulung and abg ipar)...semoga ibadat kami semua diterima dan semoga urusan kami dipermudahkan oleh Allah swt...insyaAllah...

Tuesday, May 3, 2011

Jenjalan Kuantan Part 3

Jeng jeng jeng...part 3 dh kuar dh..hehehehe...

So xtvt di malam hari lak...ade minah sorang tu dh ngidam nk karok...so kami pn gi la karok kt Berjaya Megamall...satu lagu 1 token aka rm1...skali kami balun 20 lagu beb...hahahah...sumbang ke sore itik ke, kami blasah jer...hahahah...nasib la sape2 yg lalu lalang tu, kot terdengar sore merdu kitorg, trus bernanah telinga...hahahah...


berkerut je muka...key x smpai ye...hehehe


posing tu penting....


Jenjalan Kuantan Part 2

1/5/2011

Plan arini ni, pepagi xde gi mane, abgku ngan kakak ipar dh pegi umah sdare dorg ade knduri bertunang..so kami lepak je kt umah...kakak ku Cik Kalamhati kuar pi beli brg2 nk wat puding laici..nk bwk gi gathering blogger kuantan petang kang...

So ptg tu, bergerak la kami gi ke Taman Bandar, Kuantan...aku ngan Miss Eyeme ni watak sampingan jer, sbb nk teman kn Cik Kalamhati jer...tp really enjoy jmpe dorang, sembang2 santai2...then kami (aku ngan Miss eyeme) cam biase la, posing time!!!!

wif miss eyeme...

i like this pic, sbb i yg amik kn...bkn sbb modelnye...heheh

teruja tgk ikan banyak dok mkn roti bwh tu...

ni la blogger2 kuantan yg dtg gathering tu....

wif izan aka mummy cute...hehehe kecil molek je orgnye, kalah aku...


Tu cerite petang, malamnye ade xtvt lain lak...nnt kan sambungannye di part 3 lak ye...hehehe..

Jenjalan Kuantan Part 1

30/4/2011

Pepagi lagi, sesudah subuh aku dh gerak dr Putrajaya menghala ke Kuantan...tgk2 minyak, emm smpt ni nk isi kt area Gombak je...nk topup touch & go lagi...so let's go!!!!smpi kt petronas trus isi minyak...then trus gerak...alamak!!!lupe lak nk topup touch & go...xpe la, smpt lg ni topup kt Genting Sempah je lah...msg2 ngan ank sdare ku,gitau lokasi kt mane dh..sbb nk jumpe dorg kt RnR Temerloh...

Sampai Temerloh, brekpes dulu kejap..pastu bergerak ke Kuantan....destinasi pertama adalah Hutan Lipur Sg. Pandan, kt Panching...selonoknyeee!!xdpt sg gabai, sg pandan pn jadi la...so start bakar2,makan2 and mandi manda...eerrmm gambar mandi-manda xde dlm simpanan, so lmbt ckit la aku upload ye...

Balik je umah ptg tu, smua terbungkang tido...penat mandi-manda ye korang ni...tetibe abg ku tnye "so mlm ni ke mane??ketam telor masin kah??"...wah kitorg on jer...dlm kepala dh terbayang keenakan ketam telor masin tu...yummyyyy!!!

Malangnye keghairahan ketam telor masin tu dh hancur sbb menunggu lame sgt..siap tido2 kitorg...huhuhu...bile siap je ketam tu, selera nk mkn tu dh kureng dh...xpe la jnji dpt mkn gak kn...balik umah, zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.....

Part 2 sambung nnt la ye...kemalasan melanda lak...huhuhu

Tuesday, April 26, 2011

Hacked????

Tghari td, aku dh kuar nk lunch, tetibe dpt msg, 2 kali bnyi msg,td aku x dpt bace sbb tgh drive mase tu...smpi je kt kdai makan tu, dpt kol lak...dr cik mimie rupenye...ayatnye lbh kurang gini "akak,akak nyer fb kne hacker ker..." haaaa kne hacked???ape kes??pastu aku dh x paham dh ape cik mimie bgtau sbb otak aku dh melayang dh mase tu...yg aku smpt dgr psl gmbr profile dh ditukar jd gmbr 18sx, pastu ade status yg jg berunsur 18sx...ape kes aku nk wat status camtu..siap pic x senonoh lagi....huhuhu...pastu bace lak msg kwn2 aku bgtau psl bnde tu...huhuhu...trus aku kol bdk umah aku, mintak tolong dia tukar password and deletekn ape yg x patut tu...huhuhu...

aku x tau camne leh kne hacked...tp mmg aku ade blaja dulu, ade software or alat utk menggodam password...so pesanan aku, slalu2 la logout akaun anda bila nk kuar, x kira la emel ker, blog ker, fb ker...sbb kalo kite x logout, lg sng nk kne hacked...aku mmg slalu logout, tp ntah camna ade skali ms ujung mggu aritu aku lupe nk logout...tp kalo dh penggodam tu, x kire la logout ke x, dia mmg bijak nk menggodam akaun orang...serik+seriau aku...huhuhu

Saturday, April 23, 2011

Perlu ker badmouthed???

Tak sukenye bile ade yg badmouthed kt opis nih..nak wat keje pn tak tenang...huhuhu...walaupun bnde ni x berlaku directly pd aku, tp aku cam terkena tempias gak la...kesahnye, semlm opismate aku kak sue dpt tau ade org ckp dia poyo..yg x bestnye bdk tu ckp gitu pd kak nana..elloo ape motif ngko..ngko bkn xtau kak nana and kak sue tu bestfren (plus me la)..mcm saje2 je kan..back to the word, poyo???why???ape yg kak sue dh buat??kesian kak sue...mmg la nmpk kak sue yg byk wat keje.tu pn sbb bos slalu tuju kt dia..."sue, mane figure ni....figure tu..." "sue, mane slide ni...slide tu..." ape mslh korang...bkn kak sue mintak keadaan mcm tu, dh korang yg x perform..korang pn tau bos cam mne kn, so selagi boleh sediakan semuanye seblm bos mintak..jgn la nk tggu bos mintak dulu baru nk wat...

Last meeting aritu,bos ade announced dia nk lantik sorang di kalangan kami jd assisstant dia..tlg dia rekodkan surat2 yg big boss minitkan ke dia..tp dia x jadi announce mase dlm meeting tu...and last 2 days, dia panggil aku masuk bilik dia and ckp yg dia lantik aku..ok fine,aku terime beban kerja baru tu..aku x hebohkan pd sape pn psl hal ni..2 3 org je yg tau...and nk dijadikan cerita, semlm ade discussion sikit dlm bilik meeting..aku x masuk meeting tu sbb aku unit lain..kak sue ade dlm bilik meeting tu..tetibe pompuan2 tu pn dok borak la pasal PA bos ni..dorg dok main tuding2 jari "ko la jd PA dia" "ko la...." masing2 dok menuding jari..and kak sue dok senyap jer even dia dh tau aku yg jadi PA tu...tetibe hamba Allah ni bersuara "kalo nk dpt APC tahun ni, jadi la PA bos..."...bile kak sue citer kt aku, trus aku jadi down...aku x pikir pn psl APC ke ape ke mase bos lantik aku tu..aku hanye pikir "ok bos dh lantik aku, and aku akn jalankan keje aku sebaik mungkin.." aku tak penah pn pikir aku nk wat sesuatu keje tu sbb nk kejar anugerah...aku hanye nak bos aku berpuas hati ngan keje aku...that's it!!! Aku xdpt jangkakan ape yg dorg akn ckp bile bos announcekan aku as PA dia dlm monthly meeting seksyen kitorg nnt...xpe lah, korang ckp la ape pn, yg penting, bos yg lantik aku and bkn aku yg terhegeh2 gi merayu kt bos nk jd PA dia...

bile dh jadi gini, aku and kak sue pn terpikir la, agaknye slame ni aku dok lepak kt tmpt kak sue, tlg kak sue wat keje (even aku tak same unit ngan kak sue), dorg dok mengate ape kt blakang kitorg..kot la ckp aku tunjuk rajin ke ape ker...aku x berniat pn nk tunjuk rajin, dh mmg aku xde keje...aku kn unit siasatan, so keje aku bermusim la...bile xde report nk kne buat, aku lepak la kt tmpt kak sue tlg dia wat keje..alah bkn aku wat ape pn, just tlg dia gunting2 kertas, tlg dia check error bile dia kne wat slide..tu jer kot...

ntah la, x paham la aku ngan manusia ni...senyum pn skang asyik nk senyum sinis jer...huhuhu...cam nk nanges lak, x suke la suasane keje camtu...xpe azma, bertahan!!!as long as ur boss knows who u are and satisfied with ur works...just ignore all the nonsense badmouthed, they're only parasite to u...they will not go anywhere,not even getting success with that habit....am i right??

Thursday, April 21, 2011

New Job...

Today, i'm entitled as a assistant for my 2nd boss...look like a PA la...PA??ok boss, i'll try my best...

Bile aku nk kne suntik...

Dah lame rasenye aku x kena suntik or dlm bahase senangnye inject ni...dh bertahun rasenye x kne..so bile nk kne suntik (wajib lak tu, kalo nk ke sane, kne la suntik) berdebar gak la...adeeiii nasihat kn budak sng je kn.."ala dik x sakit pn, cam kne gigit semut jer..." tp bile kite sdiri nk kne suntik, cuak gak la...huhuhu

Name suntikan tu ialah ACYW (meningococal)...satu suntikan bertahan utk 2 tahun...suntikan tu bertujuan utk prevent virus selaput otak (something like that la)...sebnrnye suntikan tu utk org2 yg nk pegi menunaikan umrah...syarat nk buat visa umrah, slh satunye nk kad suntikan acyw tu...so nk x nk mmg kne gi cucuk la...

Mase kakak aku Cik Kalamhati gi 2 thn lps, suntikan tu msh blh diambil di klinik kerajaan..free je la...skang dh x blh dh..kne gi klinik swasta lak...hargenye??? rm115.00...eerrmmm xpelah, jnji kite sihat kn...

Sunday, April 17, 2011

Bila kami berbola tampar...

Sabtu (16/04/2011)

Sepatutnye sabtu tu plannye nk gi Sungai Gabai..tp sbb kan ade mslh teknikal, plan tu terpakse ditunda..so pihak penganjur pn cdg nk main bola tampar..lagi pn ade gelanggang kt p14..kire ok la tu...so CC ditugaskan utk goreng bihun dgn cik yana...aku??aku goreng keropok je la...hehehhe

Ramai jgk yg dtg rupenye...best la...sukan+makan...heheheh...aku cam biase la..serve aku reti la..sn amik bola,aku kureng sikit...tgn x bedung gamaknye, asal aku sambut bola je msti keluar bola tu...heheheh...sori ye geng...tp mmg enjoy la..nnt anjurkan lagi ye korang....

Thursday, April 14, 2011

Duitku terbang melayang lagi~~~

Rabu (13/4/2011)

Kul 5 pagi, jam telefonku bunyi...eermmm malasnye nk bangun sahur (alkisahnye nk pose la ni...) pusing kiri pusing kanan, smpt lagi menghabiskan mase dok pikir nk bangun ke tak...kuat betul dugaan syaitan ni...last2 skali bangun la jgk....makan cornflakes je pn...then zzzzzzzzzzz balik....heheheh...

Lps dh siap2 nk gi keje, dgn bersemangatnye aku turun ke kete...masukkn kunci, tetibe "huuuukkk...huuuukkkk..." (err anggap la camtu bunyi kete xleh start)...dah sudah, ape dh jadi ngan kete aku ni...trus terpikirkan bateri kete...eh blm cukup masenye lagi...then aku kol kazen ku, mintak laki dia tlg tgkkan...rupenye ade bnde kt penutup bateri tu yg pecah...kt atas penutup bateri tu pn dh bertakung air....huhuhu ku trus nampak bayangan duitku yg sedang terbang melayang...hukhukhuk...aku pn tukar kete ngan dia, mintak tolong dia bwkkn kete aku ke bengkel...mase tu la terpikir "alangkah bestnye kalo ade tetttt.... x pyh nk susahkan org kn..." addoooyyaiiii....

Tuesday, April 12, 2011

Suatu Ketika - Adi Mentor




Suatu ketika…
Kita pernah tertawa…
Suatu ketika…
Kita pernah berduka….
Memori lalu…
Tersemat di hatiku….
Buat azimat perjalananmu….



Untuk tatapan anak bangsa
Ku titipkan satu cerita….
Jadi pedoman untuk semua….
Takkan mengalah sebelum melangkah…



Impian…. menjadi haluan cita…
Rintangaannn….. membakar azam di jiwa……
Dan cinta…. bukan hanya kata-kata….
Harapan….semua anak merdeka….
ooohhhhh……


Selasa (12/4/2011)

Di suatu pagi....

Bos : Azma, awk ade keje ape dlm tangan skang??
Me : Emm, report bos..tp dh nk siap...nape bos??
Bos : Sy nk bwk awk gi XXXXX, Swak, mggu dpn...ade spesel kes...blh ker?? (outstesen la maknenye ni....bkn bwk gi jenjalan sesaje yek..bos aku ni suke sgt gune bahase puitis..huhuhu...)
Me : XXXXX, x penah dgr pn bos...tp sy ok jer...bile kite nk gi...brape org??? (dan pelbagai soalan la seterusnye tu...)

Sarawak satu2 nye negeri dalam Malaysia ni yg aku x penah smpai lagi...eemmm seronok la jgk dpt gi sane kn...tp lagi best kalo gi jenjalan jer, xpyh wat keje (heheheheh...bos, sy gi jenjalan, bos wat keje ye...ahaksss)...nnt la kalo ade citer best aku share ngan korang nnt...

Monday, April 11, 2011

Isnin (11/4/2011)

Hari ni xde something yg menarik pn yg berlaku...huhuhu...hnye rutin biase je..pagi kuar gi opis, brekpes, siapkn keje yg mane ade, then melangut la kalo xde keje...huhuhu...

Tetibe trase cam nk mengomel pasal baby jer..huhuhu...ye lah setiap hari kt opis aku kn jmpe ngan ank2 ofismate aku, sblm dorg pi hantar ank kt taska bawah tu...macam2 keletah ngan ragam dorg..kalo time mood dorg ok, baik je, ikut je mane kite gi..kalo x, menyorok bwh meja xnk ikut kite...heheheh...

Errmmm bile la nk ade ank sdiri (wahh!!!statement x hengat punye!!!)...bak kate kawan2ku, cari bapak dia dulu br dpt ank....hahahahahah...kalo nk amik ank angkat agk2 lepas x...hahahahah...

Hujung mingguku

Sabtu (9/4/2011)

Dah lame x cycling kn..pastu try la ajak farahdeena kot dia nk join cycling...ok on...so ari sabtu tu kami pn menuju la ke Taman Botani..skali beskal yg mountain bike tu dh abis, yg ade beskal biase yg ala2 'Gadis Penjual Bunga' tu...boleh lah janji leh cycling....tp penat la ckit tang nk naik bukit tu, kalo mountain bike lain la...pastu snap2 gambar (biase la kn, posing itu wajib) hehehehe...

Balik dr Taman Botani, housemateku Mimi ajak gi The Mines sbb dia nk tukar spek mate...eemm aku pn dh lama nk tukar spek, sbb spek yg lame dh x selesa...pastu aku sdiri pn dh lame x pkai spek..sbb aku X SUKE pkai spek...huhuhu...rupenye kedai optik yg kami pegi tu ade offer...second buy dpt half price...kirenye dlm rm80 ++ je la...pikir2 buat je lah, bile lagi nk dpt hrge murah camni..check2 mate, power ku naik lagi...huhuhu...kanan 1.25, kiri 1.75 (xde la tggi sgt kn...ahakksss kecoh je lebih)...tp sbb dh lame x pkai spek, aku rase cam pelik je...cam pening melayang pn ade gak...mgkin sbb mata nk membiasekan dirinye ngan power spek tu kot...hahahah...

Ahad (10/4/2011)

Plannye nk kuar, tp cam mls la plak kn...kuar gi Alamanda jap housemate ku nk byr bil tepon dia, then balik melepak je kt umah....makan tido makan tido....huhuhu (camne la berat x naik kalo gini gayenye...)

Friday, April 8, 2011

Perumpamaan Jari Jemari

Belek2 majalah Solusi, aku tertarik ngan satu artikel ni, menceritakan pasal silaturrahim...aku suka 1 perumpaan yg digunakan oleh penulis tu untuk menunjukkan kita msti menghormati perbezaan antara individu di dunia ni...kita tak seharusnya menjadikan perbezaan tersebut sebagai jurang utk kite berbaik2 dgn orang lain...bunyinya:

"Cuba kita lihat jari jemari kita, ianya berlainan antara satu sama lain dari segi saiznya, tetapi apabila kita menyuap, ia akan bergabung untuk menyokong satu sama lain...kalau kita kehilangan satu jari, maka tidak sempurnalah genggaman kita"

Menarik kn???

Kembali Seperti Asalnya

Wah terasa cam sentimental lak tajuk tu...hahhahah..xde bnde la sebnrye...actually aku trase cam aku nk kembali kpd niat aku yg sebnrnye, kenape aku nk wat blog ni...dulu aku plan nk wat blog ni sebagai diari kehidupanku seharian..means everything yg aku wat hari tu aku akn tulis dlm "diari maya" aku ni...(korg penah tgk citer ape ntah tajuk dia, yg pelakon dia Lydia Ibtisam tu, citer pendek tajaan Sunsilk tu...kn dia ade diari maya dia tu...) aku pn plan nk wat camtu la...tp lame kelamaan blog aku ni dh jd sesuatu yg lain sikit...mcm2 aku sumbat dlm blog aku ni...so aku plan utk kembali ke niat asalku...aku x kesah kalo xde org nk bace kisah aku nnt (sbb biase diari mmg private kn...) tp xpe la, as long as aku dh terjerumus ke dunia blog yg sgt menarik ni, aku izinkan la korang bace kesah2 aku nnt (hehehe ade ke pembaca blog aku)....mgkin ape yg berlaku, ape yg aku jmpe dlm kehidupan seharianku nnt leh menjadi iktibar utk korang....thanks...

Monday, March 28, 2011

Ubi Keling

Korang penah makan ubi keling x?? ubi ni mmg femes la kalo kt kelantan especially di kalangan warga emas..kenape namenye sedemikian??rasenye sbb kalernye yang wane itam kot...tp isi dalamnye wane putih...sedap ke x??korang rase sdiri la..hehehe (opkos la sedap)...



(ni la rupenye...)

Menurut Wikipedia, name saintifiknye ialah Plectranthus rotundifolius (Poiret) Sprengel..atau di Indonesia dipanggil Kentang Jawa atau Kentang Ireng...so kalo korang smpai kelantan, try la cari ubi keling ni...selamat mencuba!!!