Friday, December 31, 2010

Sharing Is Caring



---------------------------------------------------------------------------------------
Aku just nk share saje emel yg aku dpt...xde niat nk memerli atau menuduh sesiapa pn...apa yg baik kite ambil dan apa yg tak baik kite cuba ubah utk menjadi yg terbaik...ade juga yg ku dgr pendpt mengatakan ape2 pn bergantung pd niat kita...bagiku, once aku dh tau sesuatu ilmu spt ini, aku akan cuba jauhi dr masih melakukan perkara tersebut...

p/s:renung2 kan dan selamat beramal....

Thursday, December 30, 2010

Terima Kasih PM!!!

Pagi td masuk je opis, my opismate bgtau esk cuti..pastu saje je usik dia wat2 x caye esk cuti...mati2an dia yakinkan aku esk cuti...hehehehe...Terima Kasih ye PM sbb bg cuti kt seluruh rakyat Malaysia...ahakss poyo lak...kt bwh ni sedikit keratan tntg berite tersebut...

Najib Umum 31 Disember Cuti Umum Bagi Meraikan Kejayaan Skuad Harimau Rangkul Piala Suzuki AFF
PETALING JAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak pada Rabu mengisytiharkan hari Jumaat, 31 Disember 2010, sebagai cuti umum bagi meraikan kejayaan sulung pasukan bola sepak kebangsaan pada kejohanan Piala AFF Suzuki malam tadi.
-BERNAMA

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

p/s : terdengar gak suara2 manja membuat persoalan...kalo menang puji melambung2...cube kalo kalah???mau berbakul2 sumpah seranah caci maki kutuk mengutuk yg diberikan kn??errmmm ade benarnye jgk kn...dh byk kali dh kn perkare seumpama itu berlaku...renung2 kn dan selamat beramal~~~ahakss

Wednesday, December 29, 2010

Konvoi Jalur Gemilang la beb!!!

Tetibe tgh dok layan perasaan (heheheh) Malaysia menang...dgr bunyi hon2 kt jalan bwh...(maklumlah ku kn kt puncak alam...)ku pn jengok la...igtkan nape...rupenye ade konvoi motosikal dorg bwk Jalur Gemilang..ni msti br lps tgk bola kt kedai sekitar ni, pastu trus konvoi meraikan kemenangan...heheheh berbangga la jd ank Malaysia....teruja jap!!!

Malaysia Juara Perlawanan Bola Sepak AFF Piala Suzuki

Alhamdulillah...Malaysia menang Piala Suzuki utk kali pertama menentang Indonesia...ku sgt berbangga dgn pemain2 Malaysia yg menunjukkan semangan juang yg tinggi...ku pn bukan lah pandai sgt nk komen pasal bola ni, ku tau tgk je...pastu tolong sorak kalo gol...heheheh...nk komen lebih2 tentang perlawanan tu ku sesungguhnye kurang arif...yg ku tau permainan pemain Malaysia td tidak menghampakan...tol x?? yang pastinye kwn2 aku dh berangan2 dh kt pemain2 Malaysia ni...ade yg nk letak name anak Khairul Fahmi la..safee sali la...huhuhu mcm2 ragam...

nnt kalo ade ulasan lanjut psl perlawanan ni ku wat review k...heheheh

'Panas' yang tidak diminta...

Arini suasana opisku agak panas di kalangan beberapa org ofismate aku...citernye bermule apabila pegawai penilai memberikan markah penilaian prestasi bg unit kami...so timbul la citer2 x puas ati di kalangan segelintir org...bagi aku, aku xde pn nk dengki ke ape ker (bkn sbb aku dpt markah ok) tp entahlah...aku rase penilai tu akn ade dia pnye standard tersendiri utk dia nilai org...so aku akn berpuas ati dgn ape yg aku dpt sbb aku tau aku dinilai based on ape keje yg aku dh buat utk thn itu...citer jd agk panas bile ade yg merasakan mereka melakukan byk keje tp markah diberikan tidak setimpal...aku no komen la...penilai lebih tau ape yg dia berikan...yg aku leh katekan---next year,do the best to prove that u're the best and u're not as bad as what they're thought bout u...

Ptg td lak,one of my officer bikin panas lak..dia dok borak2 kt meja my ofismate..tetibe dia ckp "tgk azma, senyap je tp ade hasil..ni yg sy suke psl azma..." adooiii dh la masih panas isu markah penilaian prestasi tu (wpun bkn officer tu yg bg markah kitorg) tp aku kecut gak la..takut ofismate aku tu trase lebih lak...huhuhu...

Monday, December 27, 2010

Setelah beberapa hari bercuti....

Setelah bebarapa ari bercuti...
first thing is tertinggal henpon kt umah...
padahal dh letak dh tepi henbeg td...huhuhu

Setelah beberapa ari bercuti...
masuk je opis dh ade keje yg menunggu...
nasib baik ku sdg rajin...hehehe

Setelah beberapa ari bercuti...
arap2 ku blh berubah ke arah sesuatu yg lebih baik...
x kire la dlm pekerjaan ker, dlm kehidupan ker...
tambah2 dh nk masuk tahun baru nie...
sesungguhnya kita hanya merancang...
Tuhan penentu segalanya...

Saturday, December 25, 2010

Izan_cute's 1st Giveaway - Hanya Untuk Kamu


Assalamualaikum...errmm diriku di tag oleh Cik Mimie untuk sertai GA ini...and rasanye ku dgn berbesar hati (errmmm besar kah???) nk join GA ini sbg tanda sokongan yg padu dan tidak berbelah bagi (hehehehe...) kepada Izan_Cute....

So sesape yg berminat nk join GA ini boleh klik di sini ye---->GA....sila2 join reramai ye...

Dan 2 orang yg bertuah yg akan ditag oleh ku utk join GA ini adalah:--------------jeng jeng jeng.....


2. Aimi

Walaupun hadiahnye x seberapa bak kate izan_cute,tp ianya cukup cute, mcm tuan dia jgk..hehehe...


Tuesday, December 21, 2010

Balik Kampung...ooooo Balik Kampung!!!

Yeyeahhhhh mlm ni nk blk kampung...berjaya mendptkn tiket bas semlm...senyum lebar je semlm..hehehe...

Monday, December 20, 2010

Pengaruh Novel

Semlm beli lg novel...errmmm novel ngan aku mmg x dapat dipisahkan...tgh dok pilih2 novel mane yg memikat hati ni,tetibe dgr sore sorg lelaki ni ckp kt kawan "aku dh bace novel ni, best..."..so aku pn dgn selambenye amik novel yg budak tu ckp best tu...

So mlm semlm bermule la episod membaca novel..selak pnye selak bace pnye bace tetibe cam dkt je novel tu ngan aku..trase cam ade kesamaan lak ngan kisah aku..xde la same sebijik,tp lbh krg la...cume endingnye xkn jd la cam dlm novel tu...heheheh...

Akibat drpd novel tu, arini aku cam jiwang ckit...ahaksss...so arini aku layan lagu Bila Cinta tu...smpai kakak kt opis aku tnye "aik ulang lg..." hahaha sori kak, sy terlayan jiwang lak arini...hehehe

Kakakku dah jadi Penderhaka Terbilang??

Adoyaii...dia ni mmg la...ade je idea dia ni...ahaksss...

Kalo korang nak bace ape yg dia derhakakan...klik sini-->Kalamhati

Ni plak dr blog Mr. Ben--> Ben Ashaari

Ape kate aku balik kampung nnt masakkan aku lauk tu???hehehehe..

for the rest of my life-maher zain (lyrics)

Ni satu lg lagu yg aku suka...alangkah bahagianya isteri2 kalo sang suami mendedikasikan lagu ni utk mereka kn..rasa dihargai sgt...walaupun aku blm brada di tempat tersebut, tp aku suke sgt lagu ni...;p

Gio - Bila Cinta (Hilangnya Cintamu)[Lagenda Budak Setan OST]

Tetibe trase nk jiwang lak pagi ni...ni msti sbb teremosi bace novel semlm ni...uhukss....jln citer novel tu lbh kurang same ngan jln citer aku lak...

well jom layan lagu ni....




Bila cinta kini
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu


Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkanku


Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku memilih
Cinta yang fana


Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan


Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Uuu…
Dalam harapan

Mode : Nak Balik Kampung

Ape kes nk bercuti tgh2 mggu ni...org lain tgh sibuk siapkan keje seblm masuk tahun baru, aku sibuk nk bercuti..alkesahnye kami kt opis ni dpt cuti gantian utk keje2 kt Sabah and Terengganu aritu...dpt la 4 ari dan cuti gantian tu perlu dihabiskan dlm bln ni jgk...

So plan pnye plan aku pn nk blk kg la slase mlm rabu ni..tp tiket x amik lagi..rasenye xde mslh kot sbb tgh2 mggu...amik can blk smntara kakakku msh di kampung...nnt naik ngan dia smpi Kuantan..pastu pandai2 amik bas smpi Ptrajaya...uhuksss

So 2 ari ni siapkan smua keje ape2 yang patut sblm bercuti..sng ati ckit nk bercuti...betul x??

Sunday, December 19, 2010

Dapat Award!!

Thanks my dear sis cik mimie sbb bagi award kt akak...heheheh terharu beb...


Supportive award eh...that's what a sister for...right??mcm yg slalu cik mimie ckp la,kalo akak bukak klinik kaunseling,umi akan jadi pesakit no satu akak kn...heheheh (tp jgn slh phm lak ye smua, kanak2 ribena sorg ni bkn bermasalah akhlak ke ape smpi kne kaunseling...biase la kn dlm hidup ni kdg2 ade cabaran dan dugaannye kn...so i'm there to hear and give my opinion...ahakss cam pandai je kn...)

Bab2 mendengar masalah org and bagi opinion ni, ku rase ini dh jadi second job aku...aku pn xtau nape, ape daye penarik yg aku ade smpi org sng mencari aku utk luahkan mslh dorg...and aku pn x kesah dan sudi membantu setakat yg aku termampu...biasenye bantu bagi pendapat la kn...mungkinkah aku ni seorg pendengar yg baik???errrmmm mungkin kot...kekdg aku terpikir...aku ni slalu mendengar mslh org dan cube sedaya upaye membantu, tapi ape yg akn jadi bile aku lak yg ade mslh??

Friday, December 17, 2010

Kenangan Tika Kecil

Hari ni ari cerita psl kenangan kecik2 ker...hehehehe xtau la tp cam nk share je citer zaman kecik2 dulu...first skali dh citer psl aku ngan gula getah kn...ade lagi....heheheh

Bak kate kakakku yg ayah kami tegas...yup mmg arwah seorg yg sgt tegas...tp tegas arwah x penah smpi nk mendera dan memukul ank..setakat pukul2 manja ngan suratkhabar dan kain je...itu pn sbb kami yg salah..selalu balik lambat, x mengaji Quran dll...

Bab mengaji Quran lak, kami adik beradik ngaji Quran ngan arwah ayah jer...ku igt lagi,mase ku kecik2 dulu..tgh2 main ngan kazen2 ku.tetiba ayah panggil ngaji...ayyyaakkkk!!!huhuhuu ku x puas main lg...korg nk tau camne keadaanku???heheheh ku ngaji sambil mata dok melilau tgk kazen2ku main!!!!mulut je terkumat-kamit tp haram ku xtau ape yg ku bace...bile ayah marah,mule la meleleh air mata (bkn la manja pn, tp sbb ngaji ngan separuh hati, pastu kne marah la..memberontak la kononnya...huh x patut lgsg diriku ini)....

Tapi dgn didikan ayah yg tegas itu kami adik beradik jadi "manusia" skang ni...segala bekalan yg diberikan--didikan agama dan segalanya menjadikan kami sentiase bersatu x kire ape halangan yg melanda kami adik beradik...dan kami x menjadi manusia yg x berguna...alhamdulillah...kalo la arwah ayah masih ada,beliau mesti berbangga dgn anak2 nya skang hasil didikan beliau...walaupun x menjadi seorang yg kaya-raya / jutawan, at least masing2 berbahagia ngan kerjaya dan keluarga masing2...

Aku dan Gula Getah

Bila bace citer kakakku cik kalamhati tentang citer dia racing basikal kecik2 dulu..aku pn teringat citer time aku umur 6 tahun..tadika la kesahnye tu...hehehe...umah kami mmg dkt ngan sungai kelantan..so ptg2 keje aku lepak tepi sungai ngan ank sepupuku..amik angin sungai sambil kunyah gula getah...kunyah punya kunyah dan kunyah lagi tetibe----gulllppp!!!alamak tertelan gula getah la...camne ni...muke dh pucat dh sbb teringat mak slalu ckp,kalo tertelan gula getah,nnt gula getah tu berbelit dgn urat perut (sebnrnye xde pn,cuma my mom xnk bg mkn gula getah je...huhuhu)...nk tau ape jd seterusnye????

dengan muke cuak dan pucat,ku bgtau ank sepupuku ku nk blk tido (tido tau,kononnya bila dh tido,keadaan akn normal balik) dan esk xnk gi skolah (dh siap plan xnk gi skolah tu...)hahahaah...blk je kt umah,mak ku pelik la nape ank dia pucat semcm je ni...ku dgn suare menggigil bgtau aku tertelan gula getah and nk tido sbb takut...huhuhuhu...mak ku wat muke selambe je...

Esoknye ku bangun dgn sihat walafiat,tapi sbb ptg semlm dh siap2 bgtau ank sepupuku aku xnk gi skolah,bila couzinku dtg amik (ku gi skolah tumpang couzin naik motor) ku mmg xnk gi skolah aritu...kesimpulannya mmg aku xgi skolah la...hehehehe

Tu la citer yg smpai skang bile kuar je citer psl gula getah,msti ku kena gelak ngan kakakku itu ngan mak ku yg ske sgt nk citer psl kesahku itu...

Friday, December 10, 2010

Sejuk--->buat kepala ku sakit

Mggu ni opis aku sejuk sgt..rase cam dok dlm ice box..huhuhu dorg ni mmg la...kalo kite call bgtau opis sejuk sgt,nnt dia naikkan suhu sampai x rasa aircond lak..kalo komplen panas kn,dorg wat opis ni jd ice box lak...main2 la maintenance ni..dia igt kite ni dok kt kutub utara ke nk sejuk2 ni...kepala ku dr semlm lg berdenyut2..kt umah semlm cam dh ok sikit..dtg opis pagi ni sakit balik...huhuhu baan pn rase lemah je...smua org dh mcm kt kutub utara..siap pkai sarung tangan bagai...pendek kate kitorg ni xpyh pegi oversea pn xpe sekadar nk merasai cuaca sejuk tu...huhuhu

Thursday, December 9, 2010

Ajal maut di tangan Tuhan

Baru je siap2 bukak laptop ni td,dpt msg dr kakak ku bgtau jiran kami merangkap mak kwn aku kt kampung meninggal dunia ptg td..kabarnye arwah jatuh dlm kawah dodol (arwah adalah seorg pengusaha dodol di kampungku)...sememangnye kampung ku mmg kampung IKS..yg mane majoriti penduduk kampung adalah pengusaha dodol dan serunding...

Balik pd citer arwah td,kakak ku ckp lengan arwah tersangkut kipas mesin pengacau dodol tu dan mungkin mukanye tersembam dlm kuali tersebut...huhuhu ngeri lak aku dengar..(utk info,dodol utk jualan ni tak dikacau dlm kawah kecik cam kite tgk time2 raye tu...dorg gune kawah besar dan sesetghnye pkai mesin utk kacau..pkai tenaga manusia hanye utk masukkan bahan2 dan nk angkat dodol tersebut bile dh masak...)

Berita ni wat aku terpikir dan aku teringat orang tua2 penah cakap..tp aku lupa ape ungkapan yg org gunakan..tp maksudnye seolah2 ade sesetengah org yg meninggal akibat pekerjaannye sendiri...mcm arwah ni,dh berpuluh tahun dia membuat pekerjaannye ini dan ajalnye juge akibat pekerjaannye itu...apa2 pn,takziah aku ucapkan pd family arwah dan marilah same2 kite sedekahkan ayat suci Alfatihah utk arwah...

Tempat percutian yang menarik

Tak abis lagi ngan mood nk gi bercuti..hahahah...kt mane ek tempat2 menarik utk bercuti bersama family??nk masukkan dlm planner percutian ni..leh submit pd my big bro utk kelulusan...hahahah...cik kalamhati any comment???ahakss

Nak bercuti di mana??

Cewah cam la nk gi bercuti skang...saje je dok alang2 nk gi Melaka mggu dpn,tetibe tringat penah tgk Trek Selebriti dorg pegi Sibu Island,Johor..very interesting maaa!!!especially yg honeymoon suite tu...hahahahah...

kalo nk info leh klik sini--->sibu island

Wednesday, December 8, 2010

Mary Kay : Ok ke tak??

Lunch hour td ade sorg kakak kt opis ni deal ngan consultant Mary Kay ni..so dia dtg,ajar cara2 berfacial ngan betul...cara cuci muka,cara pkai mask..pastu suruh dia analisis kulit kite,then dia syorkan ape yg sesuai ngan kulit kita...sounds interesting!!but aku takut gak...sbb basic dia saje dh beratus2 hengget...rase syg duit lak kalo x berkesan...camne ek??aku dh takut dh skang since aku naik jerawat sbb pkai one product ni...huhuhu ape aku nk pkai skang ni...

Monday, December 6, 2010

Lemau!!

Ape yg lemau??biskut??kuih raye??uhuk bkn smua tu..aku la yg lemau..biase la bile dh cuti 2 ari..bersenang-lenang di umah..ari Isnin adalah ari yg lemau...tambah2 lagi esk nk cuti lagi (cuti am Awal Muharram)...ape plan esk ek...nk gi meronggeng mane ye...pikir2!!

Saturday, December 4, 2010

Bunga api!!

Bunga api!!bunga api!! kt manakah bunga api tu...ade event ape ek??ni la untungnya dok tggi2 ni (bak kate kakakku---Teratak Gayat) leh nampak bunga api live...heheheh...cantiknye bunga api tu...

Akan Kutunggu...Senyuman Manismu

Errrkk senyuman siapakah yg kutunggu??hahahah title ala2 gempak gitu...sebenarnya tu adalah tajuk 2 novel yg ku beli semlm...satu AKAN KUTUNGGU...satu lagi SENYUMAN MANISMU...ku pn x sedar dua novel yg aku beli tu leh jadi satu ayat lak...hehehe...



ni la rupe novel tu...bersedia utk layannnnnnnzzzzz!!!

Friday, December 3, 2010

Aktiviti Menghabiskan Masa Lunch

Kalo sape yg dok Putrajaya or yg keje sini,msti dh biase ngan aktiviti bersoping di alamanda mase lunch hour ari jumaat kn...kalo yg mls drive tu,jln kaki la wat rombongan cik kiah ke sane (aku pn kdg2 termasuk dlm kelompok tu jgk...heheheh)...

Bkn itu yg aku nk citer sebnrnye...arini kwn aku a.k.a mak buyong mengidam nk makan burger kt Burger King..so aku pn bwk la pegi (aku jd driver la..cian mak buyong nk jln kaki)...aku yg masih kenyang pn ikut terpengaruh gak utk makan...huhuhu...

Lps tu,kami pn pusing2 la kt situ...dan aku berjaya menyambar 2 buah novel utk aku abiskan mase aku di ujung mggu ni...pastu mak buyong ngan sorg lg kwn a.k.a newly mother sibuk nk belek2 baju kt modernmum and mother care...aku??jeling2 camtu je la...mase utk aku survey baju ngandung and baju anak2 blm tibe lagi...sebut psl survey ni, igt lak perbualan aku ngan sorg kwn mase raye aji aritu...

kawan: ko raye kt mane tu...??
aku: kt umah aku kt kampung la...
kawan: oooo igtkan kt umah mak mertua...
aku: mak mertua???huhuhu....aku tgh survey umah mak mertua mane yg sesuai utk aku ni....

best x jawapan aku...heheheh...

Mencari produk untuk kulit berminyak

Sebenarnya aku skang ni tgh mencari2 produk penjagaan wajah yg boleh mengatasi masalah kulit berminyak...dh xtau dh nk pkai produk ape..same je hasilnya...korang ade tau x ape produk yg sesuai untuk kulit berminyak??? tak suke la bile tgk muke ni berkilat je especially tang idung tu...huhuhu...

Thursday, December 2, 2010

Riadah plus cuci mata

Teringin lak rasenye nk gi mencuci mate (plus riadah skali ler...hehehe) kt tempat2 rekreasi ker...taman2 ker...errr sape penah gi Taman Wetland kt Putrajaya??best x kt situ?? aku ni namenye dh setahun lebih dok Putrajaya,tp tmpt2 kt sini pn x abis pusing lg...ermm dgr citer Pantai Morib pn dh lawa skang...nk kne cari geng ni nk pegi...cik mimie-->xde plan ker??jom la, akak x penah rase lg ur mr.Wu-D...hehehehe...

Hari malas SeDunia

Dah ari kamis dh pn arini...and arini kemalasanku semakin menjadi2...huhuhu ade sesape nk gantikan aku wat keje x...issshhh nape malas sgt ni arini...

Wednesday, December 1, 2010

Segmen: Aku Blogger! So What???


Rase teruja lak nk join segmen ni...ok first thing ialah introduce diriku...eerrkk ape nk citer ek...

Nama : errmm name glemerku (glemer kerrr??) sejak kenal dunia internet ni ialah puteripisces la....

Asal : kampung terchentaku adalah kelantan tp skang aku dh jadi wargapenduduk putrajaya...

Pendidikan : Ku blaja di UUM dlm bidang akaun....

Pekerjaan : keje yg rmai org x suke...penolong juruaudit maaaa....

Berkaitan soalan2 En.Ben lak:

Apa pendapat anda mengenai dunia blog ?

Mula2 berkecimpung dalam dunia blog ni adalah pengaruh dari kakakku..bile tgk blog dia,cam berminat lak nk ade blog sdiri...dulu-dulu xde la serius sgt memblogging...bile ade mood dan bile ade mase je...bagiku, dunia blog yg luas ni memberikan aku pengalaman2 yg berharga yg dpt jd iktibar gak utk diriku especially bile bace kisah2 orang lain...dan banyak benda yang boleh dipelajari dan diketahui terutamanya tentang dunia luar yg mungkin mustahil utk dicapai oleh akalku...and dari tulisan2 blog juga kite dpt mengenali dgn lebih dekat gaya dan jenis teman2 kite kerana tulisan di blog adalah luahan ikhlas dr hati mereka sdiri...

Sepanjang anda menjadi blogger , apakah perkara positif dan negatif yang pernah anda alami ?

Negatif???eerrmmm xde kot...positif lak ialah bila dapat kenal kawan2 baru, dapat tau banyak bnde2 dan ilmu2 baru, dapat kurangkan risiko penyakit (errkk ape kaitannye??ye la, cthnye bile ku rase nk marah ke sedih ke kecewa ke,ku luahkan la kt blog...bkn ke org tua2 ckp kalo ade masalah or ape2 je, jgn pendam,luahkan barulah kita akan rase lega....so ku luahkan la kt blog ku itu...)

Apakah blog ini hanya untuk mencari nama / glamour ?

oohhh tidak benar sama sekali...huhuhu...ku buat blog ini adalah utk luahan hati dan perasaan ku sahaja..dan sebagai tempat utk ku kongsikan ape saje info yg aku ketahui...

Banggakah anda menjadi seorang blogger ?

Bangga!!!sbb dpt menjadi slh seorang yang memeriahkan dunia blogger ini walaupun ape yg ku sumbangkan itu hanyalah seciput dan sebesar zarah saje...

Sekian sahaja utk kali ini (heheheheh).....

jom ramai2 join segmen ni...klik sini...

Bila anak-anak gunting rambut..

Aritu dpt emel dari seorg kawan...just nk share kt sini...korg ade pengalaman mase kecik2 dulu x time nk potong rambut...aku dh lupe dh sebnrnye (err rasenye aku dulu budak baik kot,x nangis2)...hehehe perasan lak...yg aku igt, penah skali mase skolah rendah, my sis (cik Kalamhati tu) dh tergunting sedikit cuping telinga aku...huhuhu nasib baik x putus..luka ckit je...lps tu dh tobat xnk suruh dia gunting rambut dh...

Satu lg peristiwa ialah mase darjah 5 or 6 (lupe lak aku ) kakak aku tu dh tergunting rambut aku pendek giler..dh jd cam budak laki dh pn...huuuwwwwwaaaa nangis aku tgk rambut aku time tu...tp yg baiknye ialah lepas tu aku start pkai tudung...mule2 pkai sbb malu je takut kwn2 sepermainan (ahakkkss) gelakkan rambut aku..tp lps pd tu aku pkai trus tudung...Alhamdulillah...

Ni gambar yg aku amik dr emel tu...byk lg sebnrnye tp aku just share dua tiga gambar yg aku rase cam klaka biler tgk...and aku suke tgk muke budak2 tu...heheheh

waaaa nape botakkan pale sy...

uhuk uhuk!!!!

haa ni smpi kne pegang pale dia...heheheh

omakkk terkejut i!!!!!

huhuhuhuhuhu.....

Petua mengurangkan angin dalam badan

Petua ini bersumberkan daripada kata-kata Saidina Ali Bin Abi Tholib karramallahuwajhah . Saidina Ali berkata ;

Apabila anda hendak makan epal, hidulah baunya dan kemudian barulah makan epal tersebut. Kerana apabila anda melakukan demikian, setiap penyakit dan bahaya akan dihilangkan dari tubuh anda dan segala sesuatu yang disebabkan oleh ANGIN akan lenyap.

Epal berkhasiat membuang angin dalam badan

Epal berkhasiat membuang angin dalam badan

Senang jer.. Apa yang perlu anda buat ialah,

1. Cium atau hidu lah bau epal.

2. Kemudian, makanlah epal tersebut.

errr ade sesape penah cuba x...jom kita pakat try lepas ni, especially sape yg rase angin dalam badan dia tu banyak...huhuhuhu


Petua hilangkan keguguran rambut

Dok google2 cari petua hilangkan rambut gugur ni...risau sgt ngan masalah ni...skali sikat rambut haaa bersepah rambut atas lantai...huhuhu camne ni...rasenye aku nk mencube petua tradisional lak...leh share x ngan aku sesape yg penah cube petua hilangkan masalah ni then berkesan...tak pn kot ade yg penah mencube ape2 produk yg berkesan??share ngan aku ek...

Budak terlekat dalam mesin basuh??

Semalam tgh layan novel (sambil layan Buletin Utama) tetibe telingan ni terdengar berita ada budak terlekat dalam mesin basuh...terkejut aku,igtkan kt Malaysia, rupenye kt Taiwan ke Korea ntah lupe lak...tak kire la kt mane pn, parents kne la jage keselamatan anak kn...kisahnye budak tu main sorok2 ngan mak dia...huhuhuh camne la dia leh terpikir nk nyorok dlm mesin basuh ni...tgk2 tersepit kaki and bahu dia dlm mesin tu...terpkse la kol bomba then bomba potong mesin basuh tu nk kuarkan dia...

kesimpulannya, slalu la pantau pergerakan ank anda...main main jgk,tp safety first la...

p/s :nk cari berita pasal kisah ni,tp x jmpe lak...

Tuesday, November 30, 2010

What makes me so careless??

Aku x tau la untuk Projek Sabah ni ade je bnde aku wat salah...bnde kecik2 je tu...lagi la aku bengang...pagi td aku dpt kol lg dr bos yg semak report tu, aku x tukar word Negeri Sembilan kpd Sabah...huhuhu...nape aku leh x prasan bnde tu...yg wat aku bengang sbb separuh aku tukar,separuh x tukar...leh plak wat keje separuh2 ni...

Selama ni bile kami jd urusetia,aku x kesah wat smua bnde...byk perkara yg berbangkit,xde soft copy la, gmbr save kt laptop lain la mcm2 lagi la...tp aku cool je (wpun bengang jgk kejap) sbb aku tau aku leh handle all those things...bile seksyen lain yg jd urusetia ni,aku cam trase lain ckit, trase cam aku dh menyusahkan kwn aku tu...nk kne betulkan kesalahan yg aku dh wat...ye la nk main pass2 kl-putrajaya ni takut lambat lak...so dia je yg betulkan...sori sgt2 to her...

Harap bnde ni akan jd pengajaran utk aku supaya lebih berhati2 lps ni...

Have Fun!!

Semlm dpt msg dr abgku bgtau dia nk bwk ank2 dia mkn nasi arab kt cyberjaya..so aku dgn pantasnya amik halfday leave sbb nk bwk dorg gi jenjalan...ujan plak time tu tp kami berjaya abiskan nasik tu..huhuhu nampak sgt masing2 lapar...lps tu balik umah jap, rehat2...

Ptg tu kami kuar gi memboling lak...enjoy sgt2!!!tp cam biase la, yg wat aku geram..dh nk abis game baru la aku memboling dgn jayanya...huhuhu cam nk tambah game lg sbb x puas ati,...tp x dpt sbb list menunggu dh rmai...so kuar dgn frustnye!!!

Kuar dr boling, bantai pusat permainan kt depan tu plak...aku hampir berjaya dptkn satu bear (hampir je ye tp x dpt pn...)huhuhu ni lagi satu wat aku x puas ati...

Then kami mkn2 jap kt food court tu...pastu decide nk gi downtown Cheras sbb ank buahku x penah sampai situ...dorg pn ade nk beli baju...kul 1.30 pagi baru smpi umah...huhuhu penatnye!!esk nk keje lak...eerrrr nk cuti leh x....

Thursday, November 25, 2010

Penyakit Malas Melanda

Sehari dua ni penyakit malas melanda diriku...huhuhu...ade je keje tp malas nk wat...kenapakah ianya melanda diriku??(ckit pnye skema soalan)...heheheh...mgkin sbb dh penat bertungkus lumus utk 2 outstesen tu kot...mule2 ke Terengganu, semggu kemudian ke Sabah lak...pastu sambung cuti raye aji lak....so masuk je keje mggu ni mmg malas yg maha hebat skali melanda...

Tuesday, November 23, 2010

Detoksifikasi

Semlm beli Majalah Rapi (ku mmg pembeli setia majalah tersebut) sbb ku suka bace info2 kesihatan kt dlm tu..then ade la artikel psl diet...dan ku rase cam berminat nk lakukannye...

Hari pertama--> makan apa sahaja buah-buahan kecuali pisang...buatlah jus atau makan buahan segar camtu je..

Hari kedua-->barulah makan sayur-sayuran, sup dan kentang putar...

Hari ketiga-->campurkan buah-buahan dan sayuran...sup jgn tinggal...

Seterusnye baru tambah ckit2 ayam or ikan...tp sup tetap kne amik...

Aku cam nk try gak..tp kne start ujung mggu kot..sbb kalo time keje takut penat/pitam lak sbb 1st day tu just mkn buah je...huhuhu...katenye masuk ari ketiga,tubuh kite akan rase segar dan bertenaga...

Jom kite try ramai2!!!kite tgk keberkesanannya...

Thursday, November 18, 2010

Hari Raya Aidiladha 2010

Ari selasa lps tggu my sis abis skolah, kami gerak balik ke kg halaman terchenta utk beraya...perjalanan disulami dgn suara gemersik ank kwn kakakku yg tumpang balik sama...seingat aku,start dr naik kete di kuantan sampai la ke kelantan,mulut dia x berenti bercakap...pastu cara cakap cam org tua lak tu...huhuhu

Sampai je Besut,ujan start turun..tp masih gerimis..masuk je Pasir Putih,ujan selebat2 alam turun...smpai aku terpkse bwk slow2 sbb mmg x nampak jalan..huhu mencabar betul...alhamdulillah kami selamat smpai...

Raya kali ni kami amik 3 bahagian je and join ngan kawan abg iparku...so kali ni kami x berkesempatan nk "beramah mesra" ngan lembu dulu seblm dia disembelih..kami smpi mase org tgh melapah lembu tu...tp disini aku share kn gambar korban jiranku...








Corat-coret Sabah

Pada 7hb Nov aritu aku gi Sabah..dan aku ditempatkan di daerah Lahad Datu utk keje2 pemantauan tersebut...so flight kami pukul 2.20 ptg sepatutnye,tp delayed smpai kul 3..sampai di Tawau pukul 5.45...drebar PPD Lahad Datu dh tggu kami utk bwk ke Lahad Datu..perjalanan dia agk mencabar bagi ku, sbb jln dh gelap even br pukul 6..dgn jalan kampung dan tiada lampu jalan..dan drebar yg boleh tahan pecutnye...

eerrmmm x byk yg leh aku citer time kt Lahad Datu sbb ari2 yg dilalui hanyalah sekolah2 dan hotel sahaja...tp satu pengalaman baru bagiku bile kne naik bot ke sekolah...lagi satu sekolah plak dalam ladang kelapa sawit..mmg sukar nk jangkakan ade skolah dlm ladang camtu..jalan dia x pyh ckp la..bisa gegar otakku...huhuhu

sementara menunggu bot nk ke skolah

ni rupe pejabat skolah...mmg atas air..


ni plak rupe jalan ke skolah dalam ladang kelapa sawit tu..


Ari jumaat kami gerak ke Tawau plak sbb flight ke KL dari Tawau..so Sabtu adalah hari utk SHOPPING....byk la jgk ringgit yg terbang...huhuhuhu...itu je la serba sedikit perihal outstesen sabah...

Saturday, November 6, 2010

Handphone Baru - Nokia E5

Dah bace kn pasal henponku rosak...setelah dicampur tolak darab bahagi, semlm aku gi la beli henpon baru...mule2 igt nk gi The Mines je, pastu alang2 nk jmpe kwn aku, aku pn ajak la dia gi Low Yat...pusing kanan pusing kiri berhenti la kami kt satu kedai tu...tnye2 harga pastu dia rekomenkan aku Nokia E5...model baru katenye...yg aku suke kt budak penjual tu sbb dia wat comparison antara 1 henpon ngan henpon lain...ape lebih dan ape kurang...cam semlm, aku tnye antara E71, E72 dan E5 sdiri...pastu dia most recommend E5 kt aku, pdhal harga E72 lagi mahal...maknenye dia x pentingkan keuntungan sgt la...kite sebagai pembeli yg x berape reti ni pn, msti la nak kan suggestion yg mana yg terbaik kn...lg satu hal yg jadi, dia mintak aku byr deposit rm50...pastu dh siap beli2, dia lupe nk kire deposit yg aku dh bayar tu...aku pn lupe langsung...aku dh smpai stesen monorel Imbi tu, budak tu kol bgtau aku..then aku mintak tolong dia antarkan kt stesen tu...nasib baik la dia igt and nk pulangkan...padahal kalo dia wat senyap je and amik je duit tu pn ade je peluang dia...mmg respect la that chinese guy...

Thursday, November 4, 2010

Handphone ku wat hal...

Addooiii di saat2 nk outstation jauh ni (sabah ekceli)..henpon ku wat hal la plak...function touch screennye dh xnk function...kekdg bile tekan ok..kekdg x ok...kekdg bile orang call, aku x dpt nk jwb call x dpt tekan butang yg sepatutnye...huhuhu haru betul la...so terpakse la aku korbanku duitku utk beli henpon baru...errmmm esk nk gi survey2 kt low yat...

Monday, November 1, 2010

Perjalanan Outstation ku...

Aritu 23 - 30hb Okt kami kena gi outstesen ke Terengganu...dan aku kne daerah hulu terengganu...huhu dh on the way nk balik kg tu...perjalananku bermula ari sabtu tu...kul 9 lbh kami gerak dr putrajaya...smpi ke Marang (kami kne menginap di Marang dulu sbb resthouse kt kuala berang tu penuh, ari ahad br leh check in) dlm kul 4.30 ptg...

pagi ahad tu trus gerak ke ppd hulu terengganu...jmpe pengarah ppd, terangkan tujuan kedatangan kami...borak borak dan borak lagi...then kami trus ke skolah2 yg telah dipilih...begitulah setreusnya sampai ke ari rabu...skolah skolah dan skolah...

Rabu ptg kami sampai ke BTPN Terengganu kt Marang...esoknye kamis satu ari kami wat report...pastu ptg tu aku kuar ngan sepupu ku ke Kuala Terengganu...pastu dia bwk aku mkn kt satu restoren ni (lupa lak nama dia)...tp yg uniknye, restoren tu terletak di bwh jambatan...means kalo kite lalu kt atas jambatan tu, kite x tau pn kewujudan restoren tu...tp makanan dia leh tahan gak la...ade seafood...sotong goreng tepung, ikan2 dan macam2 lagi...

Ari Jumaat tu plak kami ke Pulau Kapas...excited la jgk sbb x penah ke pulau2 ni (kecuali Langkawi)...perjalanan lebih kurang setgh jam, naik speed bot...bg aku yg agak fobia ngan air ni, agak takut gak la mase bot tu kt tgh2 laut, ngan ombaknye...terhempas2 ms redah ombak...huhuhu...dh nampak daratan tu baru la lega sikit...dh sampai, bermula la aktiviti kami...mule2 tu main volleyball pantai...seronok sbb dh lame x main volleyball...pastu kami di ajar utk snorkeling (betul ke ejaannye...) ni pn aku takut sebnrnye sbb aku xpandai berenang..tp aku beranikan diri sbb nk merasai pengalaman tu...bila lagi aku nk blaja snorkeling kn...tp kami hanya sampai ke stage ke 2 sahaja (sepatutnye dia bwk kami ke taman laut) tp ms kt pantai tu ade member2 yg kena landak laut...so dia batalkan nk bwk kami ke taman laut tu...so kami main2 air kt pantai je....

kul 2.30 ptg kami dh gerak nk balik sbb kate pekerja yg bwk kami tu, cuace x brape elok...mmg agak mencabar gak la perjalanan balik sbb ombak besar...macam naik roller coaster rasenye...atas kewibawaan pemandu bot tu, kami selamat smpai ke jeti...alhamdulillah...

esoknye ari sabtu kami dh gerak nk balik...aku tumpang kwn aku smpai temerloh je sbb aku balik ngan kakak aku...sepanjang jalan tu kami konvoi ngan penyokong2 kelantan yg nk ke stadium bukit jalil tgk perlawanan akhir bola...meriah lak tgk atas jalanraya tu...ngan bendera kelantan berkibar2...sampai kete aku pn kne hon sbb plat kelantan...lawak la...msti dorg igt kitorg ni pn nk gi tgk bola...

gitu la srbe sedikit perjalanannya...mggu dpn aku ke sabah lak...saspen gak ni nk gi sabah...xtau camne keadaannye kt sane...nnt la aku story pasal sabah lak....

Friday, October 22, 2010

Penjelajahan ke Hulu Terengganu

Esok bermula la penjelajahan (jelajah ker.....) ke Terengganu selame seminggu...bkn jelajah la sebenarnya, kne gi outstesen sane...nk sedapkan hati, xnk pikir pasal keje tu, anggap la gi terengganu tu sebagai bercuti...huhuhu...hope that everythings will be fine there....insyaAllah...i'll update from time to time dari Terengganu nnt...kalo sempat la..huhuhu...

Wednesday, October 20, 2010

Horoskop dan Bunga

Pisces - Seharum Sundal Malam, Setenang Teratai...

Pisces adalah individu yang ekstrem, sensitif dan lain dari yang lain. Mereka ingin melakukan segalanya dengan baik tetapi hal ini agak sukar sekali, kerana mereka juga harus selalu mendengarkan kata hati tentang perihal yang benar dan salah. Penuh pesona, humor dan simpati bila berhadapan dengan individu lain sehingga menerima banyak bantuan. Pantas percaya kepada taburan janji-janji tanpa berfikir panjang. Suka memanipulasi dan sukar dimengertikan. Pisces juga seorang perayu yang hebat dan sukar ditandingi.


Petikan Majalah EH...

Mari Bilang-Bilang

Saje je wat title tu...seronok lak bile bukak website pakcik Nuffnang, tgk BE (Buffered Earnings) aku dok naik 1 sen..1 sen...hehehhe...orang lain skali dapat 3 4 hengget...aku 1 2 sen je...heheheh jadi la kn drpd xde...mule2 aku check, 7 sen...esknye 15 sen...arini 18 sen...hahahah cam comel je main sen2 nie..ahaksss...

Monday, October 18, 2010

Syarat Wanita Bagi Lelaki

Ni satu lagi artikel dr Yus Fairus...

Berapa ramai lelaki yang boleh menjadi imam?? Kalau perempuan tidak boleh memasak, dikutuk dan disuruh belajar. Kalau lelaki tak boleh jadi imam kita relax saja. Jangan diperbesarkan nanti mereka terasa hati,kata mereka

"Apalah perempuan, tak pandai masak siapa nak kahwin dengan awak!" Begitulah kata rakan sejawat lelaki pada seorang gadis juga rakan sejawat kami. Maka jawablah si gadis ayu itu yang dia tidak sempat belajar memasak sebab dari kecil tidak digalakkan keluarga sebaliknya di suruh menumpukan perhatian pada pelajaran saja. Sementelah tinggal di asrama, peluang pulang ke rumah terhad dan tidak sempat turun ke dapur membantu ibunya. "Habis sekarang kenapa tidak belajar?" Tanya Si lelaki lagi dengan penuh angkuh dan bersemangat. "Sedang belajarlah ni tetapi selain sibuk dengan kerjaya saya juga sibuk belajar agama, jadi belajar memasak tetap tidak diutamakan!" Begitu jawab si gadis yang membuatkan lelaki tadi menggeleng-geleng kepala. Baginya tidak sempurna seorang wanita jika tidak tahu memasak.

Wanita sepatutnya buat begitu juga. Syarat utama menjadi suami mesti boleh menjadi imam. Walau ada yang kata, jika itu syaratnya bermakna makin ramai wanita yang hidup bujang seumur hidup. Lelaki meletakkan kebolehan wanita di dapur sebagai perkara utama dan ungkapan hendak memikat suami, perlu pikat seleranya sering diguna pakai. Tidak kiralah jika wanita itu berpelajaran atau berjawatan tinggi dan penyumbang utama kewangan dalam rumahtangga nya. Sekarang bukan asing lagi gaji isteri lebih tinggi daripada suami. Namun kedudukan suami sebagai raja tidak pernah dilupa walau dia tidak mengambil inisiatif mempelajari ilmu menjadi imam. Ilmu bermain video game di komputer mereka rasa lebih perlu. Kalau tidak tahu memasak disuruh belajar dan sesudah belajar perlu handal. Jika handal bukan setakat masak untuk keluarga sendiri, kalau boleh perlu boleh memasak untuk tiga pasukan bola.

Begitulah standard yang telah ditetapkan. Bolehkah kita meletakkanundang-undang itu kepada lelaki juga. Kalau tidak pandai jadi imam,belajarlah. Mula-mula jadi imam kepada keluarga sendiri, sudah terror boleh mengimami satu taman perumahan juga. "Sibuk suruh kita handal memasak, mereka tu bolehkah jadi imam?" Dengus beberapakawan wanita yang lain. Betul juga. Berapa kerat lelaki yang menjadikan sembah yang jemaah di rumah bersama anakisteri sebagai agenda utama, selain keperluan memenuhi pelbagai seleranya? Maka bertanyalah wanita kini kepada beberapa lelaki tentang kebolehan yang satu ini. Ternyata ramai yang menjawap tidak confident menjadi imam sebab takut bacaan al-Fatihah tidak sempurna, salah tajwid atau pun dia merasakan isterinyalebih handal. Ada yang kata lebih elok dia dan isteri sembahyang sendiri -sendiri. Ada juga menjawab, rasa kelakar pula apabila dirinya yang rugged menjadi imam.

Isu ini sepatutnya kita beratkan seperti mana masyarakat memberatkan wanita perlu pandai memasak jika mahu bersuami. Lelaki juga harus boleh menjadi imam supaya kewibawaan mereka sebagai ketua keluarga tidak goyah atau menjadi mangsa queen control. Kalau tidak pandai, belajarlah sekarang. Jika wanita disuruh belajar, apa salahnya lelaki.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Secara peribadinya aku bersetuju dgn artikel di atas...selama ni ibu bapa sibuk nk anak2 perempuan mereka blaja masak, sbb katenye takut xde org nk kawin ngan kite kalo x pandai masak..tp xde plak (mgkn ade, tp amat kurang) ibu bapa yg menekankan anak lelaki mereka supaya boleh menjadi imam kpd keluarga mereka kelak...yg ditekankan ialah supaya belajar rajin, dapat keje yg bagus supaya leh tanggung ank org nnt...begitu juga ibu bapa yg nk mencari calon isteri utk ank mereka..perihal masak memasak ni mmg ditekankan...tp ade x ibu bapa yg meletakkan kriteria boleh menjadi imam utk calon menantu mereka???...errmmm pikir2 kan...

Kenapa Allah Temukan Kita Dengan Orang Yang Salah

Just nk share artikel dr seorg kawan di FB...credit to Yus Fairus for sharing the article...

Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini ...tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.

1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.

2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.

3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.

4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.

5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...

6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.

7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.

8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.

9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.

Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.

Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..

PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..

Putrajaya Lubuk Maksiat?

Hari ni dok belek2 (ooppsss bukan belek sbb bace paper online) hehehe..tertarik la ngan tajuk "Lubuk Maksiat"...rupe2nya yg dimaksudkan adalah Putrajaya...eerrmm mungkin agak betul sbb kebelakangan ini, byk sgt tangkapan yg dibuat oleh JAWI di kuarters2 kerajaan dan port2 yg dikatakan hot di Putrajaya...berjayakah misi JAWI dan pengurusan Putrajaya yg ingin menjadikan Putrajaya Sifar Maksiat (slogan yg selalu diwar2kan)...insyaAllah semoga ianya akn tercapai suatu mase nnt...mgkn usaha yg gigih perlu dilakukan oleh pihak2 yg terlibat untuk mencapai misi tersebut...maklum la kn, Putrajaya ni kn pusat pentadbiran kerajaan persekutuan, tempat pelancongan dan rekreasi, tp dicemari dgn aktiviti2 yg tidak bermaruah dan tidak berfaedah...

Artikel berkenaan boleh dibace di Mymetro....

Sunday, October 17, 2010

Salahkah Menjadi Diri Sendiri

Ape dh jadi padaku??sebenarnye xde bnde pn...cuma mlm ni agak sesentap sikit bile bace komen kt photos ku...ku tau dorg gurau2..tp ku x suke bile masing2 dok tuding menuding ckp aku ngan org ni ngan org tu...sbb aku mmg xde ape2 ngan dorg...masing2 dg berpunye (tu satu hal yg wat aku lg x suke...)ape kate kalo gf dorg terbace psl tu...xke aku jgk yg dipersalahkan...and aku mmg begitu perangaiku..kalo aku x suke sesuatu keadaan itu, aku akn berterus terang...biar org tau aku x suke and x akan ulangi di mase depan..tp kdg2 susah gak xnk jd manusia hipokrit ni, sbb org akn slh sangka pasal kite...eerrmmm ntah la...tp aku pn xde la jd manusia x berperasaan setiap mase...ade masenye aku akn simpan perasaan aku kalo situasi tu atau keadaan org yg di hadapanku tu x sesuai utk menerima sikap berterus terang aku tu...bagi aku, x perlu jd hipokrit but sometimes kne bertindak ikut situasi....

Sehari di Kuantan

Arini keje kitorg berpoya-poya je...mule2 kuar gi servis kete dulu, sbb nnt aku nk pinjam kete kesygn my sis tu gi outstesen Terengganu minggu depan...dh lame sgt menunggu. perut pn dh lapar..then kami gi makan kt Black Canyon..sbb masing2 x penah mkn kt situ, agk lame la ckit mase nk memilih makanan tu...hehehhe...pastu kami tgk wayang citer "Eat Pray Love"...menarik gak la jalan citer ni...x rugi tgk...then kami layan boling lak...hahahah lawak sgt time main tu...and the winner is----->opkos la aku....hahahah...my sis bagi alasan dia dh 5 tahun x main boling, tu yg kalah tu,.....huhu alasan tidak diterima....;p

Esok ape plak plannye...eerrmmm cadangnye nk gi Hutan Lipur Sg.Pandan kt Panching...errmmm mesti mauuuu!!!

Saturday, October 16, 2010

Tempat-tempat menarik di Kuantan

Alang-alang dah berada di Kuantan ni kn...saje je nk share ngan korang tempat2 menarik di Kuantan...ini adalah info yg diperolehi dr website Majlis Perbandaran Kuantan...utk maklumat lanjut, korang boleh layari website MPK...

Aku share serba sedikit ape yg ade di Kuantan...antaranya ialah
Pantai Balok
Laluan Taman Bakau
Pemandangan Bandar Kuantan
dan antara yg terbaru ialah Bukit Gambang Waterpark

Aku dh pegi Bukit Gambang Waterpark tu...best la bg org yg suke main air...heheheh


Jalan-jalan cuci mata

Salam pagi blogger smua...semlm ms tgh drive nk dtg Kuantan nie, tetibe terpikir nk pergi tempat2 rekreasi or hutan lipur...kalo Telok Cempedak (TC) dh biase sgt dh...so pikir2 ape lagi tmpt rekreasi yg ade kt kuantan ni ek..yg dkt2 je la...skali ternampak la Hutan Lipur Sg. Pandan...eerrmmm cam menarik je...leh la ajak my sis dtg sini...nnt kalo kitorg jd pegi, aku share gmbr n citer kt sini k....

Friday, October 15, 2010

Jom Klik Contest

Kawan2 pengunjung blog ni (ade ker...huhuhuh) sile2 la klik contest kt sebelah tu...insyaAllah ku kn klik yg anda punye semase sesi ziarah menziarah blog....tq

Bajet 2011: Video Ucapan tentang Peperiksaan Tahap Kecekapan (PTK) dimansuhkan

Peperiksaan Tahap Kecekapan (PTK) akan dimansuhkan mulai Jun 2011 dan akan digantikan dengan penilaian yg sewajarnya...huhuhuhu ape perasaan anda penjawat awam spt aku yg masih belum menduduki exam PTK??gembira??emmm gembira la jgk kn...tp xtau lg penilaian yg akan diwujudkan tu camane rupenye...saksikan video yg diambil secara amatur oleh my sis...kredit to wan779...tq 4 sharing...



Terlepas mendengar Bajet 2011 secara langsung??

Terlepas menonton siaran secara langsung pembentangan Bajet 2011 (mcm aku yg tgh drive mase tu...wpun ade siaran melalui radio, tp x dgr jgk...huhuhu)???? anda boleh download teks ucapan di sini---->>Treasury

Ape komen anda mengenai Bajet 2011...RM500 untuk bantuan kewangan??ok la kn...better than nothing...

Penghidap kanser payu dara kalangan lelaki tinggi

Berita ni mcm menarik minat aku, sbb selama ni kite dengar wanita sahaja yg dijangkiti virus kanser payu dara...sekarang lelaki pun same berisiko utk dijangkiti...sama la jgk keadaannye dengan penyakit2 lain seperti kencing manis, darah tinggi dan sebagainya...kalau dulu kite dgr org2 tua je yg menghidap penyakit2 tersebut, sekarang kanak2 pn berisiko utk mendapat penyakit tersebut sekiranya ibu bapa mereka tidak menjaga kesihatan dan pemakanan anak2 mereka...bersama-sama lah kita menyeru rakyat Malaysia supaya sama2 menitik beratkan penjagaan kesihatan...aku kalo bab2 penyakit berbahaya ni mmg aku cukup gerun la...tak nak sesiapa pn di kalangan yg terdekat ngan aku dijangkiti sebarang penyakit yg berbahaya ni....mintak dijauhkan la oleh Allah...amin,...

untuk berita lanjut, sila klik Berita Harian Online...

Bajet rakyat

Arini Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan akan membentangkan bajet 2011 yg dikatakan bertema "Bajet Rakyat"...apakah isi kandungan bajet tersebut??sejauhmanakah ianya untuk rakyat???sama2 la kita nantikan pembentangannya petang ini...

untuk berita lanjut, sila klik link di bwh....

Berita Harian Online | Bajet rakyat

Kepala bayi ditimpa siling hospital

Ini satu lagi kisah pasal bayi dalam suratkhabar arini....kesian sgt kat baby ni...baru brape ari lahir...harap2 xde la komplikasi yg teruk2 jadi kt baby ni....

----------------------------------------------------------------------------------------------

KEADAAN kepala Putri Nursofea Humaira yang bengkak didakwa akibat ditimpa serpihan siling Hospital Batu Gajah pada 25 September lalu.


IPOH – Kegembiraan sepasang suami isteri menimang cahaya mata sulung bertukar pilu selepas bayi perempuan yang dilahirkan sihat pada 25 September lalu, didakwa ‘menderita’ akibat kecuaian dua buah hospital.

Bapa bayi terbabit, Sahmani Dolmat, 29, mendakwa sehari selepas isterinya, Nur Aisyah Ahmad Syukri, 21, melahirkan Putri Nursofea Humaira, kepala bayi itu ditimpa serpihan kecil siling di wad bersalin Hospital Batu Gajah yang tiba-tiba jatuh.

“Kejadian itu saya maklumkan kepada ketua jururawat namun tanpa pemeriksaan teliti dia memberitahu anak saya tidak mengalami apa-apa masalah,” katanya di sini semalam.

Sahmani mendakwa, sehingga isteri dan anaknya keluar dari hospital itu tiada rawatan diberikan kepada bayi tersebut.

Menurutnya, kepala bayi itu semakin membengkak selepas majlis mencukur jambul baru-baru ini dan dia telah membawanya ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di sini untuk rawatan susulan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Bayi mati dijaga pengasuh

PUTRAJAYA: “Anak saya membuka mata dan tersenyum apabila saya mengejutkannya dari tidur, malah kelihatan sihat ketika saya menghantarnya ke rumah pengasuh sebelum ke tempat kerja,” kata Nor Zulaihan Mustapa, 25, ibu kepada Muhammad Firdaus Hakim Faizal Hafiz, lima bulan yang meninggal dunia dipercayai terjatuh ketika dijaga pengasuh di pangsapuri Presint 14 di sini, Selasa lalu.

Anak sulung pasangan, Nor Zulaihan dan Faizal Hafiz Abdullah, 24, yang masing-masing bekerja dijaga pengasuh sejak lebih tiga bulan lalu.

Difahamkan, pengasuh yang menjaga arwah turut menjaga empat kanak-kanak lain termasuk dua kembar selain empat anaknya sendiri.

Kejadian itu yang ketiga membabitkan kematian bayi ketika dijaga pengasuh atau pusat asuhan di sini, dalam tempoh dua bulan selepas dua kes membabitkan kematian bayi masing-masing empat dan sembilan bulan, akibat tersedak susu.

Nor Zulaihan berkata, anaknya sihat dan sangat aktif malah sudah pandai meniarap serta tidak nampak sebarang perubahan atau tanda menunjukkan dia sakit.

“Biasanya pengasuh memaklumkan kepada saya jika anak meragam, tetapi pada hari itu (kejadian) saya tidak menerima sebarang mesej.

“Bagaimanapun, saya menghubungi pengasuh bagi mengetahui keadaan anak saya dan dimaklumkan pengasuh anak saya baik dan aktif serta suka meniarap,” katanya ketika ditemui Harian Metro di bilik mayat Hospital Putrajaya di sini, semalam.


Sambil menitiskan air mata, Nor Zulaihan berkata, dia reda dan menerima pemergian anak sulungnya itu.

Mengimbas kembali insiden itu, dia menerima panggilan pengasuh kira-kira jam 1 tengah hari supaya mengambil anaknya dengan segera kerana dimaklumkan bayinya itu berada dalam keadaan sungguh lemah.

Menurutnya, dia meminta suami yang kebetulan berada di rumah kerana bekerja syif malam mengambil anak mereka.

“Ketika suami mengambil anak, Firdaus sudah lembik dan tidak sedarkan diri, malah badannya biru selain ada kesan darah pada hidungnya. Melihat keadaan anak yang kritikal suami menghantarnya ke hospital.

“Ketika diberi rawatan kecemasan, denyutan jantung anak berhenti menyebabkan doktor memberikan kejutan elektrik... selepas itu baru jantungnya kembali berdenyut, tetapi dia masih tidak sedarkan diri,” katanya.

Nor Zulaihan berkata, arwah kemudian dipindahkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU), namun bayi malang itu disahkan meninggal dunia kira-kira jam 9.30 pagi semalam, selepas lebih 24 jam bertarung dengan maut.

Menurutnya, hasil pemeriksaan doktor mendapati ada pendarahan pada otak, tetapi tidak begitu ketara dan ia tidak boleh menjadi punca kematian bayi terbabit.

“Doktor membuat bedah siasat petang ini (semalam) untuk mengenal pasti punca kematian,” katanya.

Katanya, suaminya membuat laporan di Balai Polis Daerah (IPD) Putrajaya, petang kelmarin kerana mengesyaki mangsa didera berikutan terdapat pendarahan dalam kepala, selain hidungnya berdarah.

“Jika laporan bedah siasat mendapati anak saya didera, saya tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang terhadap pengasuh berkenaan,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Putrajaya, Asisten Komisioner Abdul Razak Abdul Majid ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu.

Bagaimanapun, beliau enggan mengesah sama ada bayi terbabit didera atau sebaliknya kerana berdasarkan keterangan pengasuh, bayi terbabit jatuh di rumah menyebabkan hidung dan kepalanya berdarah.

“Kita tunggu keputusan bedah siasat,” katanya.


----------------------------------------------------------------------------------------------

Takziah diucapkan kepada keluarga bayi ini...byk kn kisah bayi yg meninggal bila kt umah pengasuh or nursery...nasihat aku pada parents, pilih la pengasuh yg mmg kite percaye n kenal latar belakang mereka...anak adalah hadiah/anugerah dr Allah...aku dpt rasai kesedihan parents yg mane ank mereka meninggal akibat kecuaian pihak lain....

kisahnye, bini driver kt opis aku ni penah jage arwah baby ni beberapa ari sbb pengasuh dia xde...then mak budak ni nk upah bini driver ni asuh ank dia, tp bini driver ni xnk sbb dia dh jage 2 org budak...dia takut nk amik rmai2...bile dh jadi camni, dia terkilan sgt2...xpe la kak, dh ketentuan Ilahi...


Tuesday, October 12, 2010

Kemalangan maut di Simpang Ampat Lebuhraya PLUS

Baru arini berkesempatan nk melayari berita pasal kemalangan maut ni...sebelum ni dengar kt berita tv dan cerita2 org je...tetibe ternampak la satu entry pasal gambar2 di tempat kejadian...sesungguhnya aku tak sanggup nk tgk gambar2 tu...cam sedih sgt...sesape yg nk tgk boleh layari amazingnara.com....kepada keluarga mangsa2 kemalangan, byk2 kn bersabar dan semoga tabah menghadapi dugaan yg melanda...dariNya kita dtg kepadaNya kita kembali...

p/s:kpd ibu2 mengandung atau mereka yg x kuat semangat (mcm aku...) baik x payah tgk gambar2 tu...

Wednesday, October 6, 2010

(-_-) HANTARAN AL-QURAN

Saje nk share artikel ni yg diperoleh drpd FB seorg kwn...

Kepade mreke2 yg nk menghantar dan menerime hantaran...pk2n

“Sayang, tengok nih. Cantiknya AlQuran nih. Warna keemasan. Sesuai untuk kita buat hantaran” pekik Jamilah kepada Nabil...

“Sini pun cantik juga. Warna unggu keemasan. Mana satu kita nak beli nih” balas Nabil.

Mereka sedang asyik mencari bahan-bahan untuk dibuat hantaran. Tinggal satu lagi yang masih dicari-cari iaitu AlQuran yang bakal dijadikan hantaran.

“Tapi, yang ni lagi best, ada terjemahan arab” keluh Jamilah.

“Ala, awak bukan reti pun bahasa arab” jawab Nabil. Tergelak Jamilah. Berbahagia rasanya dapat calon suami seperti Nabil. Prihatin.

“Apa yang saudara cari tu. Nampak seronok saya lihat” tegur pakcik berbaju putih. Jaluran baju ke bawah menampakkan lagi seri wajah seorang pakcik dalam lingkungan 40-an.

“Oh, kami cari AlQuran. Nak buat hantaran. Maklumlah, nak bina masjid” sengih Nabil. Jamilah ikut senyum tidak jauh dari situ..

“Oh. Bagus lah. Adik selalu baca waktu bila?” pakcik menyoal sambil tersenyum.

“Aa.. aa.. lama dah saya tak baca, pakcik“ teragak-agak Nabil menjawab. Jamilah sudah di sebelah rak yang lain.

“Kalau gitu, tak perlu lah beli AlQuran kalau sekadar hantaran. Kesian ALQuran. Itu bukan kitab hiasan, dik” tegur pakcik berhemah.

“Alah, pakcik nih. Kacau daun pulak urusan orang muda. Kami beli ni nak baca la” tiba-tiba Jamilah muncul dengan selamba jawapannya.

“Oh, baguslah. Kalau gitu beli lah tafsir ArRahman. Ada tafsiran lagi” cadang pakcik. Mukanya nampak seperti orang-orang ahli masjid.

“Ala, besar lah pakcik. Kami nak pilih nih. Kiut lagi” senyum Jamilah mengangkat bungkusan AlQuran warna unggu keemasan. Saiznya kecil.

“Jangan lupa baca ya” pakcik dengan selamba sambil meninggalkan pasangan tersebut.

“Sibuk je la pakcik tu” Jamilah mengomel.

Nabil kelihatan serba salah. Mungkin ‘terpukul’ dengan kata-kata seorang pakcik yang muncul secara tiba-tiba.

Hari yang dinantikan sudah tiba. Mereka sudah bersolek. Hari nan indah. Terlalu indah buat pasangan teruna dan dara yang bakal disatukan. Nabil dan Jamilah tidak sabar-sabar menantikan ucapan indah tersebut. Pak imam baru sahaja sampai.

“Assalamualaikum semua” ucapan salam Pak Imam bergema.

Nabil bagai hidup semula. Dirinya terkejut. Jantung bagai gugur serta merta. Mungkin tidak percaya apa yang dipandangnya dihadapan. Ahli-ahli keluarga berebut-rebut bersalaman dengan Pak Imam. Mukanya berseri-seri. Janggutnya putih. Jubah putih. Rambutnya ada yang berwarna putih.

“Inikah pengantin hari ini?” tegur selamba Ustaz Saad.

“Pak.. Ustaz.. kabar baik, pak... usta.. ustazz..” jawab Nabil mengigil. Jamilah juga terkebil-kebil melihat kelibat orang yang dikenali di kedai buku 2 bulan lalu.

“Oh, sebelum tu, saya suka mendengar bacaan adik Nabil. Mudah-mudahan kita dapat mengambil manfaat dari bacaan pengantin” cadang Ustaz Saad. Kelihatan orang ramai mengiyakan. Maklumlah, ustaz Saad merupakan antara orang dikenali oleh ahli-ahli sebagai penceramah tetap setiap hari Khamis selepas maghrib.

Nabil menelan air liur. Baginya inilah saat paling menyeramkan bagi dirinya. Peluh membasahi baju melayu satin berwarna putih.

“Ss.. su.. surah apa ustaz?” Nabil cuba mengagahkan diri. Jamilah masih melihat dari tepi tirai. Memegang kepalanya. Seperti mengagak benda yang sebaliknya berlaku.

“Oh, ayat yang mudah ja. Baca 3 ayat Surah ArRa’d” kata ustaz Saad sambil menunjukkan baris giginya yang putih hasil bersugi setiap solat mengikut sunnah nabi. Surah Ar Rad

Surah Ar Ra'd

“ Apa benda nih ” detik hati Nabil.

“ Bismillahirrahmaani rrahim.. ALL..MAA.. RIII..!! ” berlagu Nabil.

Kelihatan gemuruh satu rumah pengantin perempuan. Ada yang keluar dari rumah menahan gelak. Ada yang mengeluarkan air mata menahan kelucuan. Ada yang menggeleng-geleng kepala. Ibu bapa Jamilah merah padam wajahnya. Jamilah entah ke mana, mungkin berpura-pura ke tandas.

“ Baru ustaz tahu ada kalimah almari di dalam ALQuran. Adik Nabil, cara bacanya seperti begini : A ’ uzubillahiminnassya itaanirra jim.. Bismillahirrahmanir rahim.. ALIF.. LAMM.. MIMMM... RAA.. ” kedengar suara gemersik Ustaz Sa ’ ad. Orang ramai kelihatan ingin mendengar lebih banyak lagi alunan irama ALQurannya.

Nabil berasa seperti kilat menyambar kepalanya.

“ Nabil, kamu jangan merendah-rendahkan kitab petunjuk iaitu AlQuran. Ianya hendaklah dibaca bukan sekadar dijadikan hantaran. Malah lebih malang perlakuan seperti ini seolah-olah menghina ALQuran. Beli ALQuran kemudian menaruh di tempat-tempat tinggi seolah-olah ianya sudah cukup bagi seorang muslim ” tazkirah sudah bermula. Orang ramai memang senang cara penyampaian ustaz Sa ’ ad.

“ Tinggi mana pun kamu belajar, tiada gunanya kitab yang tidak berubah ini tidak mampu kamu baca. Kitab ini pasti begini rupanya, ayatnya tetap sama, kedudukannya tidak sama. Malah, ketahuilah Allah akan menjaganya sehingga hari kiamat. Nabil, kalau kamu tahu orang-orang yang mengaku kitab AlQuran sebagai kitab petunjuk kemudian diabaikan dia pasti dilaknat oleh AlQuran itu sendiri. Tetapi beruntungnya orang-orangnya memanfaatkan AlQuran setiap hari, membacanya, menghafalnya, mengamalkan menjadikan hati terlalu tenang walapun dia bukannya seorang yang tinggi pelajarannya, kaya hidupnya dan sebagainya.. ” penutup Ustaz Sa ’ ad sudah dikagumi orang terutama yang mengikuti ceramahnya.

Hari semakin cepat berlalu..

Nabil sudah melalui hari-hari yang indah. Kitab ALQUran yang menjadi hantaran pertunangan sudah menjadi diari kehidupannya yang aktif setiap hari.

Pit.. Pit! Jangan lupa datang rumah ustaz malam nih. Kita belajar sama-sama. Jangan lupa bawa isteri sekali ya Nabil. SMS dari ustaz Sa ’ ad tiba. Jamilah senyum disisi suaminya, Nabil. read dis.. Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'When a man dies and his relatives are busy in funeral, there stands an extremely handsome man by his head. When the dead body is shrouded, that man gets in between the shroud and the chest of the deceased.

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.

Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata, Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.'

Thereafter he turns to his dead companion and says, 'I am the Qur'an, which you used to read, sometimes in a loud voice and sometimes in a low voice. Do not worry. After the interrogation of Munkar and Naker, you will have no grief.'

Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'

When the interrogation is over, the handsome man arranges for him from Al-Mala'ul A'laa (the angels in Heaven) silk bedding filled with musk.

Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said: 'On the Day of Judgement, before Allah, no other Intercessor will have a greater status than the Qur'an, neither a Prophet nor an angel.'

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran, mahupun dari nabi atau malaikat.'

Please keep forwarding this 'Hadith' to all ....because

Sila sebarkan Hadis ini kepada semua ........kerana

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) said:

'Pass on knowledge from me even if it is only one verse'.

'Sampaikan pengetahuan dari ku walaupun hanya satu ayat.'


thanks to AiNie EnNie@Facebook


Tuesday, October 5, 2010

Nelayan disyorkan pakai GPS??

Tadi on the way balik keje, layan la Hotfm...dengar la berita ringkas yg mane mengatakan nelayan disyorkan guna GPS....errmmm sounds interesting!!!

p/s: sori berita lanjut belum dijumpai...nnt kalo ade aku share kn kt sini k....

Perokok Tegar

Harga rokok naik 63 sen KUALA LUMPUR - Kerajaan telah menaikkan kadar duti eksais bagi rokok sebanyak tiga sen sebatang, berkuat kuasa 1 Oktober lalu. Dengan kenaikan kadar duti eksais itu, amaun kenaikan cukai bagi sekotak rokok 20 batang ialah kira-kira 63 sen, iaitu 60 sen daripada duti eksais dan tiga sen daripada cukai jualan, demikian menurut satu kenyataan daripada Kementerian Kewangan di sini semalam. Kenyataan itu mengesahkan laporan sebelum ini tentang kenaikan cukai itu. Sebelum ini, kadar duti eksais bagi rokok ialah 19 sen dan 20 peratus sebatang. Kenyataan yang sama berkata, kenaikan itu adalah selaras dengan komitmen kerajaan di bawah Konvensyen Rangka Kerja Mengenai Kawalan Tembakau Pertubuhan Kesihatan Dunia. Melalui komitmen itu, kaedah percukaian dan kawalan harga merupakan langkah penting dan berkesan dalam mengawal penularan gejala merokok, terutama di kalangan remaja.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Semalam balik keje, aku singgah kt mini market kt kwsn perumahan aku..tgh nk bayar tu, aku sorg laki nk beli rokok...kakak kedai tu ckp la harge dh naik...skali dia jawab "ala kak kalo dh perokok tu naik la harga tggi mane skali pun, tetap beli jugak...."itu kenyataan dr seorang perokok....so fikirkan lah keberkesanan kempen2 anti rokok yg kerajaan dah laburkan...berkesan ker???

myMetro | Kasih bertaut jua

Ni la yg dikatakan kalau dh jodoh tu tak ke mana...setiap kejadian yg berlaku di muka bumi ni tlh ditetapkan oleh Allah s.w.t...nk tau kisah selanjutnya sila klik link di bawah...so sporting maaa~

myMetro | Kasih bertaut jua

Kalau Berpacaran~

Suka dengar lagu ni...sbb ianya penuh ngan nasihat dan teguran supaya kite menjaga adab dan tatasusila kite dalam pergaulan seharian especially kalo yg mana ade couple tu la...dengarkan dan ambil la pengajaran dari lagu tu...



Sohaimi Mior Hassan

Kalau berpacaran
Memang banyak pantang larang
Menjaga susila
Ibu bapa adik abang

Apabila berdua
Carilah tempat yang terang
Agar tidak pula
Mencuba aksi terlarang

Korus
Boleh pandang-pandang
Jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang
Bertambah sayang

Biar malu-malu
Biar segan-segan
Kerna malu itu
Perisai orang beriman

Ana Raffali
Kalau berpacaran
Jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan
Jumpalah ayah dan mama

Hantarkan rombongan
Meminang dengan segera
Kalau terlambat kasihmu disambar buaya

Ulang korus

Altimet
Yeah
Kita sambung cerita
Kalau kamu berdua
Aku yang ketiga

Aku penambah perasa
Akulah pendarab nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa

Berani buat terima padah
Kalau tak sedia
Ucap syahadah

Akhirnya.....dapat duit!!

Salam...title cam dapat duit juta2 je...heheheh...akibat drpd demam kakakku terhadap Nuffnang, aku pn terbabit la sama utk join Nuffnang...tp aku x la aktif cm dia...just suka suki je...tp slalu gak check website Nuffnang tu, bile la aku nk dpt duit ni..slalu RM0.00 je...huhuhuu...tp arini bila aku check--->RM 0.50.....hahahaha ok la kn wat beginner cam aku yg mls nk update blog n x aktif sgt ni...blog pn merapu ntah ape2..hehehe...thanks pakcik Nuffnang~

Sunday, October 3, 2010

Penangan Bowling...

Semlm setelah sekian lame x main bowling, aku membowling semlm...lawan nk pilih wakil bahagian utk kejohanan bowling mesca...aku dh tau dh, kompem la aku x dapat, tp nk main gak suke2 sbb dh lame x main...keputusannya aku ranking ke 10...heheheh ok la wat beginner cam aku ni...penangan bowling tnpa warm up ni ialah arini aku sakit2 badan...huhuhu dh cam org tua dh kalo nk duduk bangun...tp aku still x puas lagi la...huhuhu nk main lagi...kwn2, jom la main bowling....

Tuesday, September 28, 2010

Kenapa suka nak buat orang sakit hati...

Salam...dalam entry yg lepas,aku ade citer pasal kitorg wat reunion kn..so spt biase, akn ade pahat yg berbunyi slps event...ade la plak sorg hamba Allah ni, kwn aku gak, leh trase ati sbb x jemput dia..pdhal aku dh invite dia kot FB..cume aku xde no fon dia, so aku xleh nk col dia...aku dh suruh sepupu aku kol mane2 kawan yg dia ade no fon, tp dia terlupe nk kol kwn yg sorg ni...dia pn bising2 la, nape x jemput dia...aku dh bg penjelasan kt dia..hope dia paham la..

Yang wat aku sakit ati, bile aku upload gambar reunion tu, di setiap komen dia kt gambar tu asyik dok ulang pasal kecik ati x jemput dia..so what??brape kali nk suruh aku bg penjelasan...saje je nk mengada2..dr dulu smpai skang dh beranak pinak tu pn perangai lame mengade2 tu x abis lg..saje nk biar org nampak kesalahan di pihak kami penganjur ni...aku dh mintak maap ape sume dh la...lagi pn lain kali nk wat lagi perjumpaan tu...bknnye lps ni dh xleh join...huhuhu...skali kena smash ngan aku, trus ckp saje je komen camtu nk usik2 kitorg...hangguk hang!!!satu FB dh bace komen hang tu, pahtu leh ckp kt aku saje nk usik2...apsal ko x komen kt FB je ckp yg ko saje2 mengade tu...nape bgtau aku sorg je...dr dulu lg suke cari gaduh ngan aku...xpaham aku...

Thursday, September 23, 2010

Perihal Taugeh

Tgh2 dok melayari Facebook, tetibe aku tertarik ngan satu fail yang dishare oleh kwnku...nk tau ape dia???bace sampai abis ye then sebarkan pada ahli keluarga dan kawan2 anda...

Mesti ramai suka makan taugeh. nak pulak campur dlm char kuey teow.
hmmm rangup... tapi nak beli taugeh tu kene buat eksperimen dulu la.

beli sket, jgn makan dulu sebaliknya simpan dulu utk 3 hari. pastu cuba bau taugeh tu lepas 3 hari camane. dan kalau boleh jgn beli taugeh yg kaler putih berseri tu.

kepututsan yg mungkin boleh didapati...
lepas 3 hari bau taugeh tu hanching semacam.
bermakna taugeh tu disiram dgn urine aka air kencing.
dan air urine tu la jugak menyebabkan kaler putih berseri.
kalau nak tau taugeh keluaran bumiputera senang aje.
kaler dia mcm kekuningan sket dan cepat layu serta kurang rangup, sebabnya
langsung tak guna urine sebagai baja.

ni info dari pegawai opis aku yg pernah buat lawatan ke pusat2 penanaman
taugeh dibeberapa negeri tertentu yg diusahakan oleh cha ya nun alip.
siap terjumpa satu bilik khas simpan air kencing utk disiram pada pokok2
taugeh tu.

dan kenapa taugeh jodik mangsa?
sebabnya taugeh ni jenis pokok menyimpan air siraman bulat2 terus dlm
batangnya.
tak spt sayuran lain iaitu sayuran2 berdaun hijau yg mengalami fotosintesis
semasa proses
penyerapan baja atau dgn erti kata lainnya air siraman masuk ke tanah dulu
barulah akar menyerap dan proses fotosintesis berjalan utk penyerapan zat2
dari baja.

tak mcm taugeh dia serap terus ape yg kita siram sebab pertumbuhan
tumbesaran bukan secara fotosintesis.
tu sbbnya kalau simpan dlm masa 3 hari bau dia wangiiiiiii semacham...

so bagitau la kat sedara mara, kengkawan pasal nak mengenal taugeh2
hanching
dgn taugeh2 bumiputera.

(Credit to Rizal Rosli Putra@Facebook)



Pentingkah sesuatu panggilan nama?

Hari ni aku ditugaskan untuk buat pemeriksaan aset di cawangan Kuala Lumpur...aku bawak skali budak baru sebab nk suruh dorg belajar...budak tu muda dari aku...tp disebabkan dia igt aku ni baya dia (hehehe terase muda lak aku...) so dia tak panggil aku dgn panggilan kakak...bila dia tau aku ni tua dari dia, muke dia cam merah jap..tp aku cakap kt dia yg aku x kisah pn pasal panggilan tu...entahlah, dari dulu lagi aku mcm tu...aku x akan paksa org lain panggil aku ngan panggilan kakak even if org tu muda dari aku...sebab bagi aku, panggilan tu x penting pn, as long as still hormatkan kite sebagai org yg lebih dewasa dari dia, itu dh cukup bagi aku...dari pengamatan aku, bila seseorang tu memanggil seorang yang lain dgn panggilan kakak (tanpa kerelaan/keikhlasan), akan wujud jurang dalam perhubungan (tp ni x semua org la...beberapa persen sahaja)....tapi kalo org nk panggil aku kakak, aku x halang...sebab dh memang kite tua dari dorg kn...ape2 je la, janji x melampaui batas...

Bisnes Online

Salam...dua tiga menjak ni aku cam terminat + excited ckit pasal bisnes online...dlm kepala ni ade 2 3 jenis bisnes online yg diplan, tp xtau la sejauh mane ianya terlaksana...yg mmg dh on skang of course la bisnes tudung tu...tp biase la ianya terlampau banyak saingan..so kite yg baru nk menceburkan diri ni cam ketinggalan ckit la...

Then aku terbayangkan bisnes printing online...wat kad kahwin ker, kad ape2 la...skang tgh kumpul maklumat dulu pasal bisnes printing ni...insyaAllah kalo ade jalan, akn beroperasi la bisnes ni...doakanlah...korang ade idea x bisnes ape yg senang nk diuruskan dan menguntungkan...

Tu kalo cerite pasal bisnes online..kalo bisnes lain, aku cam berminat nk sewa kedai and then wat bisnes stationeries...jual alat tulis and fotostat...tp modal x ade lagi nk sewa kedai and beli stok...bisnes andaman (berkaitan ngan pengantin2 pn aku suke gak..tapi itu lagi besar modalnya)...

Kumpul2 info dulu bisnes ape yg menguntungkan ni zaman millenium ni...kalo dh betul2 leh bagi komitmen, modal pn cukup..insyaAllah kite pikirkan lebih lanjut...heheheh

Thursday, September 16, 2010

Terlebih rajin @ kesuntukan masa?


Tak tau la ni kes cikgu terlebih rajin atau sbb raya sakan,x sempat nk marking paper..hehe..jawabnye marking dlm kete la..nk kejar mase pnye pasal..

Wednesday, September 15, 2010

Hukuman Gantung???

Aritu pegi beraya umah sdare...tgh pakai kasut nk balik, tetibe aku terpandang sesuatu....xtau la nk klasifikasikan sebagai ape...tgk je la gambarnye....






heheheheh kesian kt bear tu kne jemur tgh panas...

Etak

Korang penah makan etak tak...etak ni spesis kerang jgk la...kalo kt kelantan mmg femes la etak ni...ianya sedap dimakan begitu sahaja ataupun makan bersama nasi kerabu...uuurrrmmmmm....



ni la lebih kurang rupe etak tu...

Biasenye kami mmg mencari la etak ni kalo time balik kampung...tp kalo dh mkn byk sgt, perit gak rase tekak...tp tetap nk mkn jgk...hehehe

14092010 - Reunion SMAT

Sebenarnye dh lame plan nk wat reunion geng2 skolah dulu...tp x penah menjadi...aritu borak2 ngan kwn aku Aina, tetibe dia plan nk wat reunion...pilih punye pilih tarikh, kami pn sepalat nk wat raye ke-5...aku ditugaskn utk invite kwn2 smua...so aku gunekn kemudahan FB yang ade, then SMS kwn2 yg lain...dpt la jgk respons dr kawan2...walaupun x rmai yg blh join, dlm 11 org je, kami ttp nk truskan jgk reunion tu...

Tibe ari yg dinantikan, kami pn berkumpul la kt Pantai Geting...lps sorang, sorg sampai...riuh rendah jadinye bile masing2 saling kena mengena sesama sendiri..maklumla bile dh lame x jumpa, kuar la smua citer2 lame...yg ni minat yg ni, yg tu suke kt yg tu...huhuhu...yg jadi klaka nye sebab masing2 dh kawin ngan org lain...bile kuar citer lame tu, mule la masing2 merah muka...heheheh

Aku harap ni bukan kali pertama dan terakhir reunion tu diadakan...hope lps2 ni lebih rmai lagi yg dpt join...insyaAllah...gambarnye nnt aku upload lain kali..masih di tangan kwnku...

Tuesday, September 14, 2010

Wedding Kazenku...


Semalam 13 September 2010 adalah tarikh bersejarah bg ank sepupuku Nurulhuda kerana dia telah selamat diijabkabulkan dengan pilihan hatinya...semoga perkahwinan yang didirikan itu akan berkekalan sehingga ke hujung nyawa...dah selamat sorg lagi sdareku...aku bila lagi???huhuuhu aku berserah kepada Allah s.w.t kerana dia telah merencanakan yang terbaik utk hambaNya...

Thursday, September 9, 2010

My mom's kuah kacang


Haa dh menikmati dh gmbr rendang kerang tu?..ni plak kuah kacang mak aku..tiap2 thn mak aku msti kne buat pnye,x lengkap raye kalo x mkn nasi impit kuah kacang tu..yummyy!!

Rendang Kerang


Ni la rupe rendang kerang kakak iparku sblm ditaruk kerisik td..hehe..sebnrnye dr thn lps lg aku ngan kakakku nk mkn rendang kerang,tp x kesampaian sbb merata cari kerang,xde..igtkn thn ni pn bkl melepas gak,tp td ku gi pasar kt kampung ku,ade kerang..ku nk bli 5 kilo je,skali makcik tu ckp abiskn la smua 7 kilo..errkk ok la makcik..so ni la hasilnye..

Sunday, September 5, 2010

Hujan


Nampak x titik2 hujan kt cermin keta tu..sapa yg x nampak,sile cek mate anda ye..hehe..sepnjg jln dr Temerloh td asyik ujan je,nasib baik x lebat.. 

Tekak aku pn rase x selesa sgt..dpt batuk lak semlm..skang ni asal batuk je rase nk muntah..huhu sbb cm ade bnda x lps..hidung pn t'sumbat..mcm2 la nak2 raye ni..

Friday, September 3, 2010

Demam...

Sepatutnya arini aku last day keje before cuti panjang...tp pagi td, bile bangun tido, pale ni rase berat sgt...semlm dh mkn ubt, then rase lega sikit...tp rupenye berlanjutan lak smpi ke pagi...mmg sakit sgt..so aku amik keptsn utk EL je...trus msg kwn aku ckp aku EL...mkn ubat then sambung tido balik...dah la arini sepatutnye plan nk gi berbuke kt luar beramai2...huhuhu sian aku...

dah tido, bangun tu rase ok sikit...tp pale still ade lg la rase sakit...tp ok sikit la dr pagi td...gagahkan diri basuh baju sbb esk mlm dh nk gerak balik...

ok la..dh xde idea nk tulis ape..nnt ku sambung lg bebile...

Wednesday, September 1, 2010

Berat Badan Ideal

Salam...hehehe sukenye la aku...td pegi check kesihatan kt Kementerian Kesihatan, berat aku dn mencapai berat badan ideal...walaupun dlm ms 4 bulan hanye 4 kilo yg turun, tp aku tetap berpuas ati...x kesah la kn, jnji turun...skang proses utk mengekalkan berat badan tersebut atatupn turun sikit lg...tp pakar diet td x bg turun lg, dia just suruh kekalkan je...bolehkah??di saat Syawal bakal menjelma ni...bak kate dia, makanan 24 hours available ni...insyaAllah akn ku usahakan utk maintain kn berat ku ini...hehehe

Monday, August 30, 2010

Salam Kemerdekaan...

Selamat menyambut kemerdekaan yg ke-53 buat seluruh warga Malaysia...jadilah insan yg merdeka bukan sahaja merdeka dari penjajah, tetapi juga merdeka jiwa/mental/fizikal dan sebagainya dari sebarang anasir2 yg tidak baik...

Sunday, August 29, 2010

Bakul hantaran Kazenku





Ni la rupenye bakul hantaran kazenku yg aku ngan sorg lagi kazenku bertungkus lumus buat...heheheh...xtau la pengantin berpuas ati ke x sbb dia kt kg...raye nnt baru aku wat blk...mintak2 la dia ok...heheheh