Sunday, September 11, 2011

Rukun Iman Ke-6: Percaya Pada Qada dan Qadar

Assalamualaikum...mood membebel dh kuar arini..mulut ni trase cam gatal jer nk membebel..ni gara2 topik hangat yg dibincangkan ngan my sis semase on the way nk ker umah my abang kt rawang..isunye adalah kerane aku dismash oleh org2 tertentu di opisku sbb aku masih bujang...

Citernye, opis aku nk wat jamuan raya ari Selasa nnt..so kami pn pinjam la meja and kerusi dgn kelab KPM...nk dijadikan citer, person in charge tu agk baik la ngan aku...then dia menyinggah la kt meja kwnku, dn berborak...ntah camane tetibe kuar topik kawin...dia ckp aku memilih..then kwn2 ku backup ckp aku bkn pemilih...aku geram gak nk jwb "time encik kawin dulu cik pilih x bini encik...takkan main rembat je kot..."tp aku xnk dikatekan krg ajar...so aku senyap je la..pastu dia ckp sbb aku slalu masam..abistu, nk suruh aku dok senyum jer??kang org ckp aku giler lak...x pasal2 dok sengih jer....

Then, dia kuarkn teori dia...dia kate, ape yg dia slalu perhatikan...kalo pompuan tu masuk gomen and dia dh ade partner, even x kawin lg...it's ok..tp kalu pompuan masuk gomen and dia masih single, dan berharap utk mencari partner time dlm gomen..mmg xkan kawin la or mmg akn lmbt sgt2 kawin...what???aku dh hangin satu badan dh time...and aku hnye mampu jawab "i'm happy with my life..and i don't care what people say about me..." and skali lagi aku hnye menjawab dlm hati "encik ni nape...cam x percaye qada dan qadar Tuhan jer...Tuhan dah tulis takdir setiap hambaNya kan..kite kne percaye la qada dan qadar Tuhan kn...selain kite still kne berusaha..."takkan aku nk kne citer kt smua org...ape yg aku buat ape doa aku, ape usaha aku utk mendapatkan jodoh...adduuii x paham ngan mentaliti sesetgh org ni...sabar je lah azma ooii....

1 comment:

kAta Hat! said...

sabar kak azma...sumpah sy setuju sesangat2 Tuhan dah tulis takdir setiap hambaNya...skrg ni kan ape ader hal lau kawin lewat pOn...kan? kan? janji tak ganggu kehidupan org lain..hehehhe